ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sell off στη Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση του 2023 Κύριο

00:31 - 22 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
Sell off στη Wall Street: Η χειρότερη συνεδρίαση του 2023
Με απώλειες, που ξεπέρασαν το 2%, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (21/2) στη Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν τη χειρότερη ημερήσια επίδοση για φέτος και με τις κινήσεις των πωλητών να είναι μαζικές μετά την αργία της Ημέρας των Προέδρων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,06% στις 33.129,59 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 2% στις 3.997,39 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,5% στις 11.492,30 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών για τον S&P 500, ο οποίος διέγραψε όλα τα κέρδη του Φεβρουαρίου.

Επιβαρυντικά για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά λειτούργησαν τα νέα εταιρικά αποτελέσματα και η επαναφορά των φόβων από τους επενδυτές για το ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ίσως προβεί σε νέες ισχυρές αυξήσεις επιτοκίων. Με ιδιαίτερη προσοχή θα δουν οι traders τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed, τα οποία θα δημοσιευθούν αύριο (22/2). Αρκετά στελέχη της Fed έχουν ταχθεί υπέρ των νέων αυξήσεων στα επιτόκια τους επόμενους μήνες, με ορισμένα να επαναφέρουν ακόμα και το ενδεχόμενο μιας μεγαλύτερης αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την ήπια αύξηση του Φεβρουαρίου κατά 25 μονάδες.

Στο πεδίο των εταιρικών αποτελεσμάτων, ανησυχία προκάλεσαν οι εκτιμήσεις της Walmart για την τρέχουσα χρήση, καθώς ο μεγαλύτερος όμιλος λιανεμπορίου στον κόσμο ανακοίνωσε ότι αναμένει μείωση εσόδων το 2023. Απογοητευτικά ήταν και τα αποτελέσματα τριμήνου της Home Depot, καθώς τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 35,83 δισ. δολάρια από 35,97 δισ. δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στα μάκρο της ημέρας, βελτιώθηκε το Φεβρουάριο η εικόνα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει μεταποίηση και υπηρεσίες διαμορφώθηκε στο 50,2 το Φεβρουάριο, από 46,8 τον Ιανουάριο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό οκτώ μηνών. Παράλληλα, ο δείκτης για την επιχειρηματική δραστηριότητα αποκλειστικά στις υπηρεσίες ενισχύθηκε σε υψηλό οκτώ μηνών στο 50,5 από 46,8 τον Ιανουάριο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI βελτιώθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών στο 47,8 από 46,9 τον Ιανουάριο. Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση ενισχύθηκε στο 48,4 από 46,9 τον προηγούμενο μήνα.

«Φαίνεται πως το ράλι στη Wall Street εξασθενεί και οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική της Fed, που φαίνεται πως θα κρατήσει για μεγαλύτερο διάστημα υψηλά τα επιτόκια, καθώς επίσης και από τα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται. Δεν πιστεύουμε πως θα καταγραφεί ύφεση στην αμερικανική οικονομία, ωστόσο το ράλι πλέον αποτελεί παρελθόν» αναφέρει η αναλύτρια της JP Morgan, Mislav Matejka σε σχετικό σημείωμα στους επενδυτές.

Παράλληλα, η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων εξακολουθεί να επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου «σκαρφάλωσε» στο 3,9%, ενώ του διετούς στο 4,7%. Και οι δύο αποδόσεις έφθασαν σε επίπεδα που είχαν να επισκεφθούν τον περασμένο Νοέμβριο.

«Πιστεύω ότι οι αγορές μετοχών συνειδητοποίησαν αυτό που οι αγορές κρατικών ομολόγων φωνάζουν εδώ και αρκετό καιρό. Είχαμε μία σειρά από καλύτερα του αναμενομένου μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία ώθησαν σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της B.Riley Wealth, Άρτ Χόγκαν.

Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό - Νέα «βουτιά» για το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η ανησυχία για τη ζήτηση επέστρεψε, εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η άνοδος τόσο του αμερικανικού δολαρίου όσο και των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μικρής διάρκειας πυροδότησαν τις ανησυχίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου έχασε 19 cents ή σχεδόν 0,3% και έκλεισε στα 76,36 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το brent παραδόσεως Απριλίου να υποχώρησε κατά 1,02 δολάρια ή 1,2% στα 83,05 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Το φυσικό αέριο παραδόσεως Μαρτίου διολίσθησε 8,9% και έκλεισε στα 2,073 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, με τις τιμές να βρίσκονται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Απώλειες κατέγραψε και ο χρυσός, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου εν αναμονή της δημοσίευσης των πρακτικών της Fed. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Απριλίου του πολύτιμου μετάλλου έκλεισε στα 1.842,5 δολάρια η ουγγιά, με την τιμή του να υποχωρεί κατά 0,4% ή 7,7 δολάρια, στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 30 Δεκεμβρίου.

Αντίθετα, το ασήμι Μαρτίου κέρδισε 18 cents ή 0,8% στα 21,89 δολάρια ανά ουγγιά και ο χαλκός Μαρτίου σημείωσε άνοδο 12 cents ή σχεδόν 2,9% στα 4,2255 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:57 - 22 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.