ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κινεζικά μάκρο…εκτόξευσαν τις ασιατικές αγορές-«Άλμα» 4% ο Hang Seng

11:14 - 01 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Τα κινεζικά μάκρο…εκτόξευσαν τις ασιατικές αγορές-«Άλμα» 4% ο Hang Seng
Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας την Τετάρτη (1/3), καταγράφοντας την καλύτερή τους ημέρας εδώ και επτά εβδομάδες, μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επιτάχυνε με τον ταχύτερο ρυθμό σε πάνω από μια δεκαετία.

Ο επίσημος δείκτης υπευθύνων αγορών της Κίνας (PMI) διαμορφώθηκε στο 52,6 τον Φεβρουάριο έναντι 50,1 τον Ιανουάριο και ήταν πολύ μπροστά από την πρόβλεψη των αναλυτών για 50,5, δίνοντας στους επενδυτές την ελπίδα ότι η ανάκαμψη της Κίνας μπορεί να αντισταθμίσει την παγκόσμια επιβράδυνση.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας «σκαρφάλωσε» 1,5%, αφήνοντας πίσω του το χαμηλό δύο μηνών που σημειώθηκε στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης, πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων.

Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ηγήθηκε των κερδών με άνοδο άνω του 4%, ενώ γενικότερα οι κινεζικές μετοχές ήταν στα «πράσινα», με τον κινεζικό δείκτη CSI 300 blue-chip να σημειώνει άλμα άνω του 1%.

 «Οι επίσημοι PMI της Κίνας τον Φεβρουάριο και ο PMI της κατασκευαστικής εταιρείας Caixin εξέπληξαν ιδιαίτερα με την ανοδική τους πορεία, κινούμενοι αρκετά υψηλότερα από τα στοιχεία του προηγούμενου Ιανουαρίου», σχολίασε ο Άλβιν Ταν, επικεφαλής στρατηγικής Asia FX στην RBC Capital Markets.

Το γιουάν της Κίνας σημείωσε άνοδο περίπου 0,4% - το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα μήνα - στα 6,9063 ανά δολάριο. Το δολάριο Αυστραλίας ανέστρεψε τις απώλειες που σημειώθηκαν μετά από χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό της χώραςκαι αυξήθηκε 0,3% στα 0,6751 δολάρια.

Η Reserve Bank της Αυστραλίας είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά στη συνεδρίαση του Μαρτίου πριν σταματήσει για το υπόλοιπο του έτους, ανέφερε η AMP.

«Πιστεύουμε ότι η RBA είναι πιο κοντά στην παύση του κύκλου ανόδου των επιτοκίων από ό,τι αναμένει η αγορά», δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος της AMP, Νταϊάνα Μουσίνα.

«Αναμένουμε μόνο μια ακόμη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τον Μάρτιο και παύση για το υπόλοιπο του έτους (με πιθανότητα μειώσεων επιτοκίων αργότερα το 2023)», είπε, επικαλούμενη την «απογοητευτική» πορεία της οικονομίας.

Η Μουσίνα επεσήμανε την αρνητική αύξηση των θέσεων εργασίας μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, μια λιγότερο από την αναμενόμενη αύξηση των μισθών το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους και ότι οι μηνιαίες τιμές καταναλωτή δείχνουν σημάδια επιβράδυνσης στις αρχές του 2023.

 Η Αυστραλία θα ανακοινώσει το ποσοστό ανεργίας για τον Φεβρουάριο στις 16 Μαρτίου, μετά την αύξηση της ανεργίας κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην τελευταία μέτρηση.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε 0,31% έναντι του αμερικανικού δολαρίου ΗΠΑ την Τετάρτη, διαπραγματευόμενο στα 0,6573.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις προκαλούν επίσης αβεβαιότητα. Η επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο και η εγκατάλειψη από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της τελευταίας εναπομείνασας συνθήκης για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ σηματοδότησε σκλήρυνση των θέσεων.

Η Κίνα, η οποία έδειξε ουσιαστικά τη στήριξή της προς τη Ρωσία στέλνοντας τον κορυφαίο διπλωμάτη της στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα, απηύθυνε έκκληση για ειρήνη, αν και αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό και η Ουάσιγκτον δήλωσε τις τελευταίες ημέρες ότι ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να στείλει όπλα στη Ρωσία.

 «Αν το Πεκίνο στείλει όπλα στη Ρωσία, κινδυνεύει με ταχεία γεωπολιτική κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνών της Rabobank, Γιαν Λάμπρεγκτς. «Οι αγορές δεν έχουν καν αρχίσει να σκέφτονται τι μπορεί να σημαίνει αυτό», συμπλήρωσε.

Στην Ιαπωνία, η εργοστασιακή δραστηριότητα τον Φεβρουάριο συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό της για περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα.

Οι αγορές της Νότιας Κορέας είναι κλειστές λόγω αργίας, με τη χώρα, πάντως, να ανακοινώνει περιορισμένο εμπορικό έλλειμμα για τον μήνα Φεβρουάριο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,26%, κλείνοντας στις 27.516,53 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ «εκτοξεύτηκε» 4,45% στις 20.667 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1% στις 3.312,35 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,11% στις 11.914,32 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted κατέγραψε κέρδη 0,61% στις 15.598,49 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.251,60 μονάδες, χάνοντας 0,09%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.