ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με την ελπίδα της κινεζικής ανάκαμψης

11:12 - 03 Μαρ 2023 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στις ασιατικές αγορές με την ελπίδα της κινεζικής ανάκαμψης
Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (3/3) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, χάρη στις προοπτικές για σταθερή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και αφού η Wall Street ανέστρεψε τις απώλειες στη διάρκεια της νύχτας μετά από δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα που σηματοδοτούσε μια μετρημένη προσέγγιση αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι παγκόσμιες αγορές έχουν πληγεί από μια σειρά ισχυρών στοιχείων για τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των αιτήσεων ανεργίας στη χώρα, που υποδηλώνουν ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, οι επενδυτές πήραν μια ανάσα αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Ατλάντα, Ραφαέλ Μπόστιτς, δήλωσε ότι ευνοεί τις «αργές και σταθερές» αυξήσεις των επιτοκίων κατά τρίμηνο στις ΗΠΑ για να περιοριστεί ο κίνδυνος για την οικονομία.

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης να δουν ποιους οικονομικούς στόχους έχει θέσει το κοινοβούλιο της Κίνας και ποιους θα εκλέξει στις κορυφαίες οικονομικές θέσεις. Η ετήσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου ξεκινά την Κυριακή.

Η όρεξη των επενδυτών για ρίσκο έχει βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό, χάρη στις ενδείξεις ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σημειώνει σταθερή ανάκαμψη, αφού η κυβέρνηση ήρε τους αυστηρούς ελέγχους για τον COVID-19 τον Δεκέμβριο.

«Όλοι κοιτάζουν τον αναπτυξιακό στόχο της Κίνας για το 2023 και αναρωτιούνται αν θα είναι 5%, 5,5% ή ακόμη και 6%. Το ποσοστό θα αντιπροσωπεύει το μέγεθος της πολιτικής τόνωσης της κυβέρνησης. Αυτό είναι που ενδιαφέρει περισσότερο την αγορά και τους επενδυτές », δήλωσε ο Ζανγκ Ζιχούα, επικεφαλής επενδύσεων στην Beijing Yunyi Asset Management.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,7%, σε τροχιά για την πρώτη εβδομαδιαία άνοδό του σε πέντε. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 1,6% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κινήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών.

Ο κινεζικός δείκτης blue-chip CSI300 σημείωσε άνοδο 0,2% στις απογευματινές συναλλαγές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,56%, κλείνοντας στις 27.927,47 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ανέβηκε 0,61% στις 20.555 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 3.328,39 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,02% στις 11.851,92 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 0,06% και έκλεισε στις 15.608,42 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 2.432,07 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.283,60 μονάδες, κερδίζοντας 0,39%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.