ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Οριακές κινήσεις μπροστά στον πληθωρισμό-«Ράλι» για την PacWest

17:20 - 08 Μαϊ 2023 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Οριακές κινήσεις μπροστά στον πληθωρισμό-«Ράλι» για την PacWest
Με επιφυλακτικές κινήσεις ξεκινάει η σημερινή (8/5) συνεδρίαση της Wall Street, καθώς το επενδυτικό κοινό αναμένει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον ετήσιο πληθωρισμό του Απριλίου την Τετάρτη, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το κλίμα γύρω από τις τραπεζικές αναταραχές του τελευταίου διαστήματος.

Ειδικότερα, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης της Δευτέρας ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,08% στις 33.702,66 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί οριακά 0,01% στις 4.135,63 μονάδες και ο Nasdaq διολισθαίνει κατά -0,25% στις 12.204,66 μονάδες.

Παρά τις διακυμάνσεις και τα μικτά πρόσημα, ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται σημαντικά μετά την ταραχώδη εβδομάδα που προηγήθηκε λόγω της καλιφορνέζικης τράπεζας PacWest , η οποία ανακοίνωσε ότι αναζητά κεφάλαια ή αγοραστή προκειμένου να μπορέσει να επιβιώσει.

Μετά την ανακοίνωσή της βέβαια την Παρασκευή, για το ότι μειώνει το μέρισμα ανά μετοχή στο 1 σεντ, είδε τις μετοχές της να εκτοξεύονται ξανά, πορεία που ακολουθεί μέχρι και σήμερα, όπου βρίσκεται κοντά στο +30%.

Αντίστοιχο «μονοπάτι» ακολουθούν και άλλες τραπεζικές μετοχές. Χαρακτηριστικά, ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης του S&P ενισχύεται κατά 2,4%, ενώ και στις προσυνεδριακές συναλλαγές, η Western Alliance σημείωσε «άλμα» 10% και η Zions Bancorp 6%.

Άνοδο καταγράφουν επίσης και οι μεγάλες τράπεζες Citigroup, Wells Fargo, JPMorgan Chase και Morgan Stanley.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής αγορών της Oanda, Edward Moya, οι επενδυτές αναρωτιούνται για τον αν η τραπεζική κρίση οδεύει προς το τέλος της, με τη Wall Street να προσπαθήσει να το ανακαλύψει.

«Η εβδομάδα δε θα είναι τόσο ταραχώδης όσο η προηγούμενη, ωστόσο θα είναι αρκετά σημαντική», σημείωσε, σύμφωνα με το CNBC.

Tαυτόχρονα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στα στοιχεία για τον ετήσιο πληθωρισμό του Απριλίου, που ανακοινώνονται μεθαύριο την Τετάρτη με τα επίπεδα να βρίσκονται στο 5% τον Μάρτιο, και στο 6% το Φεβρουάριο.

Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις επόμενες κινήσεις στο πεδίο των επιτοκίων από πλευράς Fed.

Όπως υποστηρίζει ο επικεφαλής αναλυτής ΗΠΑ της Morgan Stanley, Μάικλ Γουίλσον, η επιβράδυνση του πληθωρισμού σημαίνει και ότι η δυνατότητα τιμολόγησης των επιχειρήσεων θα εξασθενίσει.

Στο ίδιο report, αναφέρεται για τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, ότι «αρκετά από τα μακροοικονομικά δεδομένα όπου εστιάζουμε έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες και δεν υποδεικνύουν ρυθμό ενίσχυσης στους επόμενους αρκετούς μήνες», έγραψε ο αναλυτής. 

Όπως προσθέτει «είμαστε πιο δύσπιστοι, καθώς το κόστος εργασίας συνεχίζει να συνιστά κόντρα άνεμο για τις εταιρείες και ο βασικός μας δείκτης περιθωρίων κέρδους δείχνει στους επόμενους μήνες περαιτέρω πτώση τους την οποία θα ακολουθήσει μία ελαφριά ανάκαμψη». 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.