ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανοδικό διάλειμμα στη Wall Street με το χρέος στο προσκήνιο Κύριο

23:33 - 15 Μαϊ 2023 | Χρηματιστήρια
Ανοδικό διάλειμμα στη Wall Street με το χρέος στο προσκήνιο
Κέρδη σημείωσαν τη Δευτέρα (15/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις διαπραγματεύσεις Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για το «ταβάνι» χρέους των ΗΠΑ, το οποίο αν δεν αυξηθεί, επίκειται στάση πληρωμών.

Στο πεδίο των σημερινών συναλλαγών, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 33.348,60 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 4.137,50 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,66% στις 12.365,21 μονάδες. Με τη σημερινή του άνοδο, ο Dow Jones έβαλε «φρένο» σε ένα σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων.

Αναλυτές προειδοποιούν για αναταραχή στις αγορές και οικονομική καταστροφή, αν οι πολιτικοί δεν συμφωνήσουν να αυξήσουν το όριο του ομοσπονδιακού χρέους των 31,4 τρισ. δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και άλλα μέλη του Κογκρέσου αναμένεται να έχουν συνομιλίες την Τρίτη.

Τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν έχει ξεκαθαρίσει πως ο ομοσπονδιακός μηχανισμός δεν θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις του πέρα από την 1η Ιουνίου. Αν και Λευκός Οίκος και Κογκρέσο δεν έχουν φτάσει ακόμη κοντά σε συμφωνία, η Γέλεν υποστήριξε το Σαββατοκύριακο πως οι δύο πλευρές έχουν βρει κοινό έδαφος σε κάποια σημεία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα, Ράφαελ Μπόστικ, αποκλείει μια πιθανή μείωση των επιτοκίων δίνοντας ακόμα μια φορά έμφαση στην ανάγκη να μειωθεί ο πληθωρισμός στον επιθυμητό στόχο. Σημείωσε ότι δεν «βλέπει» τις μειώσεις να έρχονται σύντομα. Αντιθέτως, θεωρεί πιο πιθανή μια νέα αύξηση, στην παρούσα φάση.

Στα μάκρο της ημέρας, οι επενδυτές επεξεργάζονται τα στοιχεία του Μαΐου για την έρευνα Empire State Manufacturing, η οποία έδειξε κατάρρευση της μεταποιητικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη. Ο σχετικός δείκτης «έπεσε» 43 μονάδες από τον Απρίλιο στις -31,8 μονάδες, κάτω από την εκτίμηση του Dow Jones για -5 μονάδες.

Στο μεταξύ, τα αμερικανικά νοικοκυριά εμφάνισαν σημάδια αυξανόμενης οικονομικής πίεσης το πρώτο τρίμηνο, με τις καθυστερήσεις πληρωμών να αυξάνονται για τα περισσότερα είδη καταναλωτικών δανείων. Σύμφωνα με έκθεση της Fed που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 148 δισ. δολάρια ή 0,9%, στα 17,05 τρισεκατομμύρια δολάρια, επίπεδα που αποτελούν νέο ιστορικό υψηλό.

Σημάδια ανάκαμψης για το πετρέλαιο

Επέστρεψαν στα κέρδη τη Δευτέρα οι τιμές του πετρελαίου, έπειτα από τρεις σερί συνεδριάσεις απωλειών και ταυτόχρονα τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιουνίου κέρδισε σήμερα 1,07 δολάρια ή 1,5% και έκλεισε στα 71,11 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίστοιχα, το Brent Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 1,06 δολάρια ή 1,4% στα 75,23 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Παράλληλα, ήπια άνοδο κατέγραψε σήμερα ο χρυσός με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις με το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ, όπου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Ιουνίου πρόσθεσε 2,90 δολάρια ή 0,1% στα 2.022,70 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το ασήμι παραδόσεως Ιουλίου κέρδισε 14 cents ή 0,6% και έκλεισε στα 24,29 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ και ο χαλκός του ίδιου μήνα ενισχύθηκε κατά 2 cents ή 0,6% στα 3,75 δολάρια η λίβρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:55 - 15 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.