ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Ανεκόπη το «κύμα» πωλήσεων που προκάλεσε η Fed

23:29 - 14 Ιουν 2023 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Ανεκόπη το «κύμα» πωλήσεων που προκάλεσε η Fed
Μικτές τάσεις επικράτησαν την Τετάρτη (14/6) στη Wall Street, καθώς η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διέκοψε μεν την «εκστρατεία» των αυξήσεων επιτοκίων, αλλά προανήγγειλε τουλάχιστον δύο νέες αυξήσεις για το υπόλοιπο του 2023. Μεταξύ άλλων, η Fed έκανε λόγο για πρόοδο ως προς την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο S&P 500 σημείωσε ήπια άνοδο 0,08% και έκλεισε στις 4.372,59 μονάδες. Ο δείκτης «άγγιξε» για λίγο το υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022. Ο τεχνολογικός Nasdaq Composite ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 13.626,48 μονάδες, υποστηριζόμενος από τα κέρδη της Nvidia και της AMD. Αντίθετα, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,68% ή 232,79 μονάδες στις 33.979,33 μονάδες, επιβαρυνόμενος από τις απώλειες της UnitedHealth.

Ο S&P 500 καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη από 13% φέτος και περισσότερο από 25% από το πρόσφατο χαμηλό του, κινούμενος σε επίπεδα bull market. Ο Nasdaq κινείται υψηλότερα κατά περίπου 30% φέτος.

Η μετοχή της UnitedHealth διολίσθησε μετά την προειδοποίηση για αύξηση του ιατρικού κόστους το δεύτερο τρίμηνο, καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι υποβάλλονται σε μη επείγουσες διαδικασίες που είχαν καθυστερήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Όπως περίμεναν οι επενδυτές, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο εύρος του 5%-5,25% τερματίζοντας ένα σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων. Παρά την αποψινή παύση, η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν αρνητική καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για το υπόλοιπο του έτους, οι οποίες έδειχναν ότι η Fed θα επανεκκινήσει σύντομα τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, οι απώλειες αποκλιμακώθηκαν καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τις ανακοινώσεις ότι η κεντρική τράπεζα δεν είχε λάβει ακόμη απόφαση για τη συνεδρίαση του Ιουλίου. Τόνισε επίσης ότι η Fed σημειώνει πρόοδο στο θέμα του πληθωρισμού. Η επόμενη συνεδρίαση της Fed θα πραγματοποιηθεί στις 25-26 Ιουλίου.

Πλέον οι επενδυτές βλέπουν πιθανότητα 63% η Fed να αυξήσει τα επιτόκια τον Ιούλιο, από 60% νωρίτερα την Τετάρτη, σύμφωνα με το εργαλείο CME Fedwatch.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές χονδρικής μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Μάιο, παρέχοντας άλλη μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αρχίζουν να μειώνονται στην αμερικανική οικονομία. Ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 0,3% για το μήνα, περισσότερο από την αναμενόμενη μείωση 0,1% από τον Dow Jones.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, με την πτώση να ενισχύεται περισσότερο μόλις η Fed έδωσε σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, παρά την απόφαση να «παγώσει» προσωρινά τα επιτόκια.

Νωρίτερα, η αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Ιουνίου. Τα στοιχεία περιλάμβαναν μια ανοδική προσαρμογή της τάξης των 1,937 εκατ. βαρελιών την ημέρα στα πετρελαϊκά αποθέματα. Εάν αυτό πολλαπλασιαστεί επί 7 ημέρες, αντιστοιχεί σε προσθήκη περίπου 13,56 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα.

Το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Ιουλίου έχασε σήμερα 1,15 δολάρια ή 1,7% στα 68,27 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο παραδόσεως Αυγούστου πετρελαίου τύπου brent υποχώρησε κατά 1,09 δολάρια ή 1,5% στα 73,20 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Ήπια άνοδο κατέγραψε ο χρυσός στις συναλλαγές της Τετάρτης, με το σκηνικό να αλλάζει αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της Fed. Σε αυτό το πλαίσιο, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης η τιμή του χρυσού υποχώρησε οριακά. Πριν την ανακοίνωση της Fed, το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κέρδισε 10,3 δολάρια ή 0,5% στα 1.968 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:39 - 14 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.