ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωπαϊκές αγορές: «Καμπανάκι» για πιθανή οικονομική επιβράδυνση Κύριο

10:01 - 02 Ιουλ 2023 | Χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκές αγορές: «Καμπανάκι» για πιθανή οικονομική επιβράδυνση
Καθώς οι επενδυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, και τον αντίκτυπό της στην οικονομία, οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης φαίνεται πως στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα για ύφεση.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, τη στιγμή που οι επενδυτές συσσωρεύονται στα μακροπρόθεσμα ομόλογα, τα οποία καταγράφουν αποδόσεις 3,8% φέτος, οι καμπύλες απόδοσης των ομολόγων από τη Γερμανία έως τη Βρετανία βρίσκονται στα πιο αντεστραμμένα επίπεδα εδώ και δεκαετίες.

Στο πεδίο της αγοράς συναλλάγματος, το ευρώ σημείωσε τη χειρότερη εβδομάδα του από το Μάιο, ενώ η στερλίνα υποχώρησε εν μέσω της ανησυχίας ότι οι νέες αυξήσεις των επιτοκίων από την ΒοΕ, με τους traders να καταφεύγουν στην ασφάλεια του δολαρίου.

Ασφαλή επιλογή το δολάριο

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση του Bloomberg, όσο τα σενάρια επιβράδυνσης αυξάνονται, το δολάριο εξελίσσεται στην πιο ασφαλή επιλογή ανάμεσα στα διεθνή νομίσματα.

«Είναι δύσκολο να δει κανείς πως το δολάριο δεν θα ενισχυθεί από τα δεδομένα αυτά» σχολίασε ο Φρέντρικ Ρέπτον, portoflio manager στην Neuberger Berman.

Σημαντικές οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης 

Στο μεταξύ, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον της αγοράς έχει στραφεί στο μεγάλο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Μετά τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και τη Γαλλία την Παρασκευή, που ήρθαν να προστεθούν στα αρνητικά στοιχεία από τον πληθωρισμό στη Βρετανία, οι επενδυτές παρακολούθησαν με προσοχή τις τοποθετήσεις των αξιωματούχων για τα επιτόκια.

Οι αναλυτές τώρα προσπαθούν να ερμηνεύσουν αυτές τις τοποθετήσεις από την ΕΚΤ, τη Federal Reserve, την Τράπεζα της Αγγλίας ακόμη και την Τράπεζα της Ιαπωνίας, προκειμένου να χαρτογραφήσουν τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.

«Ο παγκόσμιος αναπτυξιακός κύκλος δεν επιταχύνεται, αλλά επιδεινώνεται» σημείωσε ο Βαν Λούου της Russell Investments, προβλέποντας πως οι πιθανότητες μιας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες ανέρχονται πλέον στο 55%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.