ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογική ώθηση στην Wall Street- Άνοδος 1% για τον Nasdaq

23:14 - 11 Σεπ 2023 | Χρηματιστήρια
Τεχνολογική ώθηση στην Wall Street- Άνοδος 1% για τον Nasdaq
Με κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να δίνει ώθηση στο σύνολο της αγοράς.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 34.655,28 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 κέρδισε 0,70% στις 4.488,59 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε «άλμα» 1,14% στις 13.917,89 μονάδες.

Στα επιχειρηματικά νέα, οι μετοχές της Tesla εκτινάχθηκαν περισσότερο από 9% μετά την αναβάθμιση της μετοχής της Morgan Stanley και προέβλεψε ένα σημαντικό μελλοντικό ράλι, ενώ οι μετοχές της Qualcomm αυξήθηκαν περισσότερο από 3% αφού η εταιρεία ημιαγωγών ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα προμηθεύει την Apple με μόντεμ 5G για smartphone έως το 2026.

Το Technology Select Sector SPDR που αποτελείται από τις μετοχές τεχνολογίας του S&P 500, υποχώρησε 1,5% τον Αύγουστο και άλλο 1,6% αυτόν τον μήνα έως την Παρασκευή. Τη Δευτέρα, ωστόσο, το ETF ήταν υψηλότερο κατά περίπου 0,5%. Αυξάνεται σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση.

Το θετικό κλίμα στη Wall Street, ενισχύθηκε και από το κυριακάτικο δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ότι η  Fed δεν θα προχωρήσει σε μια αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 19ης, 20ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχήματα των traders, οι πιθανότητες διατήρησης των επιτοκίων στο τρέχον εύρος του 5,25% – 5,50% ανέρχονται στο εντυπωσιακό 93%.

«Σίγουρα βοηθάει το γεγονός ότι η αγορά σκέφτεται πως η Fed πιθανότατα έχει τελειώσει με τις αυξήσεις επιτοκίων και ίσως μεταβαίνει σε μια νέα στρατηγική», δήλωσε ο Rob Haworth της τράπεζας των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «αυτό τους δίνει κάποια ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει τα πιο δύσκολα σημεία για τα εταιρικά κέρδη». 

Παράλληλα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, το υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (πληθωρισμός λιανικής) και τον δείκτη τιμών παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής), αντίστοιχα. Οι αναλυτές περιμένουν άνοδο, λόγω των πιέσεων στο ενεργειακό κόστος.

Απώλειες για το πετρέλαιο

Στο μεταξύ, μικρές απώλειες σημείωσαν οι τιμές για τον «μαύρο χρυσό», μετά τα ισχυρά κέρδη που σημείωσε στις συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας.

Έτσι, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Οκτωβρίου έχασε 0,37% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 87,20 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Από την άλλη, το πετρέλαιο τύπου brent παραδόσεως Νοεμβρίου σημείωσε απώλειες 0,14% και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 90,52 δολάρια ανά βαρέλι στο ICE στο Λονδίνο.

Στα «πράσινα» ο χρυσός

Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να διευρύνει τα κέρδη της Παρασκευής. Ο χρυσός λαμβάνει σημαντική ώθηση από την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου, ενώ η αγορά αναμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 0,15% στα 1.945,60 δολάρια ανά ουγγιά στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας.

Το ασήμι Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,90% στα 23,383 δολάρια ανά ουγγιά ενώ ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραψε άνοδο 2,28% στα 3,8013 δολάρια η λίβρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.