ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός στην Αυστραλία

10:45 - 25 Οκτ 2023 | Χρηματιστήρια
Μικρά κέρδη στις ασιατικές αγορές- Προβληματισμός στην Αυστραλία
Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης (25/10) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, με εξαίρεση την Αυστραλία, όπου τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του τρίτου τριμήνου προβλημάτισαν, ενόψει και της απόφασης νομισματικής πολιτικής της Reserve Bank κατά τη συνεδρίασή της στις 3 Νοεμβρίου.

Ο πληθωρισμός του τρίτου τριμήνου της χώρας έφτασε στο 5,4%, ελαφρώς υψηλότερο από το 5,3% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά χαμηλότερο από το 6% που παρατηρήθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Αυτό είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που ο ρυθμός πληθωρισμού μειώνεται.

Η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανέφερε ότι ο πληθωρισμός το τρίτο τρίμηνο επηρεάστηκε κυρίως από την αύξηση της τιμής των καυσίμων αυτοκινήτων, η οποία ανέβηκε κατά 7,2%. Ακολούθησαν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενοικίων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,2% και 2,2% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

O S&P/ASX 200 κατέγραψε μικρή πτώση, αντιστρέφοντας τα κέρδη από την Τρίτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις ΗΠΑ, και οι τρεις κύριοι δείκτες σημείωσαν άνοδο, καθώς οι επενδυτές επικεντρώθηκαν στα νέα εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν και οι έμποροι παρακολουθούν τις τελευταίες κινήσεις στις αποδόσεις των ομολόγων.

Η Κίνα έκανε την Τρίτη βήματα προς τη χαλάρωση των συνθηκών χρηματοδότησης για τις τοπικές κυβερνήσεις, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο των πρόσφατων οικονομικών δυσκολιών.

Η κεντρική κυβέρνηση είπε ότι κατέληξε σε μια διαδικασία που επιτρέπει στις τοπικές κυβερνήσεις να δανείζονται κεφάλαια για το επόμενο έτος.

Την Τρίτη, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν επίσης την έκδοση 1 τρισεκατομμυρίου γιουάν (137 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικά ομόλογα για την ανακούφιση από τα «χτυπήματα» από φυσικές καταστροφές. Το Xinhua, το επίσημο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, επεσήμανε επίσης ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 3,8% από 3%.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενο πηγές, ότι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πραγματοποίησε την πρώτη του – γνωστή τουλάχιστον - επίσκεψη στη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,60%, κλείνοντας στις 31.269,92 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,26% στις 17.040 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,40% στις 2.974,11 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,47% στις 9.528,31 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,85% στις 2.363,17 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 6.854,30 μονάδες, χάνοντας 0,04%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.