ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με κινεζική… κατρακύλα

11:22 - 13 Δεκ 2023 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, με κινεζική… κατρακύλα
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/12), με τις κινεζικές μετοχές να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται το σχέδιο του Πεκίνου να τονώσει την εγχώρια ζήτηση, περιμένοντας την απόφαση για τα επιτόκια από την Federal Reserve των ΗΠΑ.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας άγγιξε νέα χαμηλά τετραετίας, μια ημέρα αφότου οι ηγέτες της Κίνας υποσχέθηκαν να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη στρατηγικών τομέων και να αντιμετωπίσουν την κρίση ακινήτων στη χώρα, μετά από συνάντηση που καθόρισε τις οικονομικές προτεραιότητες για το 2024.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε το Πεκίνο ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς, σύμφωνα με την BofA Global Research. «Δεν περιμένουμε να κυκλοφορήσει ένα πακέτο πολιτικής “μπαζούκα” που θα περιλαμβάνει επιθετική δημοσιονομική πολιτική ή μειώσεις επιτοκίων», σημείωσε.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε άνοδο, επεκτείνοντας τα υψηλά τεσσάρων μηνών.

Στα μάκρο, η τριμηνιαία έρευνα Tankan της Τράπεζας της Ιαπωνίας, η οποία μετρά τις οικονομικές συνθήκες στην Ιαπωνία, έδειξε ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στους μεγάλους κατασκευαστές βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το τέταρτο τρίμηνο, με τον δείκτη να σκαρφαλώνει στο +12 από +10.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης για το κλίμα στις τάξεις των μεγάλων μη κατασκευαστών αυξήθηκε στο +30 από +27, καταγράφοντας βελτίωση για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μια θετική ανάγνωση του δείκτη δείχνει ότι οι αισιόδοξοι ερωτηθέντες είναι περισσότεροι από τους απαισιόδοξους.

Το ποσοστό ανεργίας στη Νότια Κορέα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στη Νότια Κορέα αυξήθηκε στο 2,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον περασμένο μήνα, υψηλότερο από το 2,5% τον Οκτώβριο.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η οικονομία της χώρας πρόσθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο με περίπου 277.000, σε σύγκριση με τις 346.000 προσθήκες τον προηγούμενο μήνα.

Το ποσοστό ανεργίας στη Νότια Κορέα είχε φτάσει σε ιστορικό χαμηλό 2,4% τον Αύγουστο.

Αργότερα εντός της ημέρας, η Fed αναμένεται να δημοσιοποιήσει την απόφαση πολιτικής της και πιθανότατα θα διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο εύρος μεταξύ 5,25%-5,5%.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,25% κλείνοντας στις 32.926,35 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,94% στις 16.247 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 1,15% στις 2.968,76 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,54% στις 9.476,62 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,97% στις 2.510,66 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.257,80 μονάδες, κερδίζοντας 0,31%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.