ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδισμένες με οδηγό τον Nikkei οι περισσότερες ασιατικές αγορές

11:45 - 19 Δεκ 2023 | Χρηματιστήρια
Κερδισμένες με οδηγό τον Nikkei οι περισσότερες ασιατικές αγορές
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο περισσότερο από 1% στη συνεδρίαση της Τρίτης (19/12) και ηγήθηκε των κερδών στις αγορές Ασίας- Ωκεανίας, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στην τελευταία της συνεδρίαση για φέτος.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έκανε καμία αλλαγή στην πολιτική αρνητικών επιτοκίων, διατηρώντας το επιτόκιο αναφοράς στο -0,1%. Η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης τη στάση της σχετικά με την πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων αμετάβλητη.

Η BοJ προειδοποίησε επίσης για «εξαιρετικά υψηλές αβεβαιότητες» που επηρεάζουν την οικονομία της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι ο βασικός πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% καθ' όλη τη διάρκεια του δημοσιονομικού 2024.

Το γεν υποχώρησε 0,6% έναντι του δολαρίου στα 143,70 μετά την απόφαση. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.

«Διατηρούμε την εκτίμησή μας ότι η BoJ θα καταργήσει το NIRP (πολιτική αρνητικών επιτοκίων) στη συνεδρίαση του Απριλίου του επόμενου έτους, αφού επιβεβαιώσει μια ισχυρή εαρινή ρύθμιση μισθών», έγραψε σε σημείωμα πελάτη ο Σιγκέτο Ναγκάι Shigeto Nagai, επικεφαλής της Japan Economics στην Oxford Economics.

«Μετά τον τερματισμό του NIRP, ωστόσο, η πρόβλεψή μας για τον πληθωρισμό αναμένει ότι η BoJ θα διατηρήσει μια αποτελεσματική πολιτική μηδενικού επιτοκίου για μερικά χρόνια», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, τα πρακτικά της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας αποκάλυψαν ότι η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας συζήτησε αν θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ή θα τα αφήσει αμετάβλητα, με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να αποφασίζουν τελικά να διατηρήσουν τα επιτόκια στο 4,35%.

Η RBA είπε ότι η υπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων συνδέεται με τις προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% για παρατεταμένη περίοδο και ότι υπάρχουν κίνδυνοι να παραταθεί αυτή η περίοδος.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός ότι ήταν υψηλότερος στην Αυστραλία από ό,τι σε πολλές άλλες χώρες.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση της RBA για τη διατήρηση των επιτοκίων οφειλόταν στην ασθενή αύξηση της ζήτησης κατανάλωσης, με τα μέλη να σημειώνουν επίσης ότι ο ρυθμός αποπληθωρισμού σε ορισμένες άλλες χώρες τους τελευταίους μήνες είχε επιταχυνθεί. «Αν γίνει μίμηση (της κατάστασης) στην Αυστραλία, αυτό θα ήταν χρήσιμο για την επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο», ανέφερε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,32% κλείνοντας στις 33.219,39 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,68% στις 16.522 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,05% στις 2.932,39 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,11% στις 9.289,34 μονάδες.

Ο Kospi κατέγραψε άνοδο 0,07% στις 2.568,55 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.489,10 μονάδες, κερδίζοντας 0,84%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.