ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο

11:25 - 26 Ιαν 2024 | Χρηματιστήρια
Αρνητικό κλίμα στις ασιατικές αγορές- Στο επίκεντρο τα μάκρο
Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (26/1), με τους επενδυτές να επεξεργάζονται τα πιο πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία, με κυριότερο τον πληθωρισμό του Τόκιο.

Οι κινεζικές μετοχές ακινήτων ενισχύθηκαν από τα σχέδια του Πεκίνου για ενίσχυση της ρευστότητας στον δοκιμαζόμενο τομέα, με τον κλάδο ακινήτων CSI 300 να φτάνει σε υψηλό σχεδόν τεσσάρων εβδομάδων μετά την άνοδο 3% στις απογευματινές συναλλαγές.

Οι μετοχές ακινήτων της Κίνας εκτινάχθηκαν την προηγούμενη συνεδρίαση, αφού η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσαν μέτρα που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ρευστότητας που είναι διαθέσιμη στους κατασκευαστές ακινήτων.

Τα νέα μέτρα θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2024.

Οι μετοχές του Χονγκ Κονγκ κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των ομολόγων τους στην Ασία σε εβδομαδιαία βάση, με τον Hang Seng να σημειώνει άνοδο 4,2% για την εβδομάδα.

Ο Nikkei υποχώρησε κάτω από τις 36.000 μονάδες και έκλεισε στις 35.751,07 μονάδες, αφού η ένδειξη του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό του Τόκιο ήταν πιο ήπια σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο. Τα στοιχεία του Τόκιο θεωρούνται ευρέως ως κορυφαίος δείκτης για τον πληθωρισμό σε εθνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα, ο κύριος και ο δομικός πληθωρισμός του Τόκιο για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκαν στο 1,6%, σε σύγκριση με 2,4% και 2,1%, αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού υπηρεσιών της Ιαπωνίας αυξήθηκε 2,4% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, όπως και η αναθεωρημένη ένδειξη 2,4% για τον Νοέμβριο που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή.

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των υπηρεσιών της Ιαπωνίας έχουν σημειώσει τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξής τους από τον Μάρτιο του 2015.

Σε όλο το 2023, ο ΔΤΚ υπηρεσιών αυξήθηκε 2% σε ετήσια βάση, ταχύτερα κατά 1,8% του προηγούμενου έτους και 0,9% του 2021.

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα τερματίσει την πολιτική ελέγχου των αρνητικών επιτοκίων και της καμπύλης αποδόσεων με βάση «συγκεκριμένες αριθμητικές τιμές», συμπεριλαμβανομένων των διαπραγματεύσεων για τις αυξήσεις των μισθών.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της BOJ τον Δεκέμβριο, πολλά μέλη του διοικητικού συμβουλίου δήλωσαν ότι η έξοδος από το NIRP και το YCC «θα αποφασίζεται σε κάθε μελλοντική συνεδρίαση με βάση διάφορα δεδομένα και πληροφορίες που λαμβάνονται σε κάθε χρονική στιγμή».

Στη συνεδρίαση, ορισμένα μέλη εξέφρασαν επίσης την άποψη ότι η τράπεζα δεν βρίσκεται επί του παρόντος σε μια κατάσταση όπου θα «έμενε πίσω από την καμπύλη» εάν δεν βιαζόταν να αυξήσει τα επιτόκια.

Τα μέλη πρόσθεσαν ότι ακόμη και αν η BOJ έπαιρνε μια απόφαση μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη διαχείριση των μισθών την άνοιξη του 2024, «δεν θα ήταν πολύ αργά».

Οι αγορές της Αυστραλίας ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 1,36% κλείνοντας στις 35.751,07 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 1,76% στις 15.927 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,14% στις 2.910,22 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 1,06% στις 8.762,33 μονάδες.

Ο Kospi ανέβηκε 0,33% στις 2.478,56 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.