ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια: Συντονίστηκαν με το ευρύτερο rebound

10:29 - 15 Φεβ 2024 | Χρηματιστήρια
Τεχνολογικό ράλι στα ασιατικά χρηματιστήρια: Συντονίστηκαν με το ευρύτερο rebound
Ανοδική ήταν σήμερα (15/2) η κίνηση των δεικτών στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ασίας, τα οποία ακολούθησαν την πορεία ανάκαμψης της Wall Street. Των κερδών ηγήθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έκλεισε υψηλότερα κατά 1,22% στις 38.157,94 μονάδες, «σκαρφαλώνοντας» έως τις 38.188,74 μονάδες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Μάλιστα, πλησίασε τα πολυετή υψηλά του, ακόμη και όταν ανακοινώθηκε ότι η οικονομία εισήλθε απροσδόκητα σε τεχνική ύφεση (δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο συρρίκνωσης). Συγκεκριμένα, ο δείκτης έκλεισε κοντά στο ρεκόρ των 38.915 μονάδων που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 1989.

Τα κέρδη του Nikkei τροφοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μετοχές της τεχνολογίας, με τους κατασκευαστές τσιπ να σημειώνουν ισχυρά κέρδη από τη διαφημιστική εκστρατεία της τεχνητής νοημοσύνης. Η SoftBank Group σημείωσε άνοδο 2,4% σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, ενώ η εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού δοκιμών τσιπ Advantest ενισχύθηκε κατά 1,6% και η Tokyo Electron -η πολυτιμότερη εταιρεία κατασκευής τσιπ της Ιαπωνίας- πρόσθεσε σχεδόν 4%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση «χτυπήθηκε» από τον υψηλό πληθωρισμό και το αδύναμο γεν. Η σχετική έκθεση έδειξε ότι η Ιαπωνία εισέρχεται σε τεχνική ύφεση, μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η Ιαπωνία ανέφερε ότι η οικονομία της συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,4% το δ’ τρίμηνο του 2023. Το ονομαστικό ΑΕΠ της ανήλθε σε 4,2 τρισ. δολάρια πέρυσι, τοποθετώντας την πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Γερμανία ως την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Το ΑΕΠ της Γερμανίας το 2023 ήταν της τάξης των 4,4-4,5 τρισ. δολαρίων.

Ωστόσο, η ύφεση τροφοδότησε τα «στοιχήματα» ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει περαιτέρω την αύξηση των επιτοκίων από τα τρέχοντα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, μια τάση που προαναγγέλλει μια παρατεταμένη περίοδο ήπιων νομισματικών συνθηκών για τις ιαπωνικές αγορές. Αυτή η τάση αποτελεί τον βασικό μοχλό του ράλι των ιαπωνικών μετοχών τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι μετοχές στην Αυστραλία, καθώς τα στοιχεία έδειξαν ότι η αγορά εργασίας επιβράδυνε περαιτέρω τον Ιανουάριο, γεγονός που δίνει στην κεντρική τράπεζα λιγότερη ώθηση για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Ωστόσο, τα κέρδη του βασικού δείκτη ASX συγκρατήθηκαν από μια πτώση 2,3% του ομίλου BHP, καθώς σημείωσε μια χρέωση απομείωσης 5,7 δισ. δολαρίων στις δραστηριότητές του στη Βραζιλία και στην αυστραλιανή επιχείρηση νικελίου.

Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 7.605,70 μονάδες, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κερδίζει 0,53% στις 15.964 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο KOSPI υποχώρησε κατά 0,25% στις 2.613,80 μονάδες.

Οι μετοχές της Ινδονησίας καταγράφουν τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις, με τον Composite Index του χρηματιστηρίου της Τζακάρτα να σημειώνει άνοδο 1,86% στις 7.344,08 μονάδες, καθώς ο υπουργός Άμυνας της χώρας Prabowo Subianto ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:47 - 15 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.