ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασιατικές αγορές: «Βίοι αντίθετοι» σε Ιαπωνία-Αυστραλία και Κίνα

10:30 - 21 Φεβ 2024 | Χρηματιστήρια
Ασιατικές αγορές: «Βίοι αντίθετοι» σε Ιαπωνία-Αυστραλία και Κίνα
Διαφορετική εικόνα παρατηρείται στα ασιατικά χρηματιστήρια, όσον αφορά τους δείκτες σε Ιαπωνία-Αυστραλία και Κίνα. Στην πρώτη περίπτωση, οι δείκτες συνέχισαν να διορθώνουν από τα πολυετή υψηλά τους, ενώ στη δεύτερη γίνεται προσπάθεια ανάκαμψης.

Ο Nikkei στην Ιαπωνία επέκτεινε τις απώλειές του για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση μετά την άνοδο σε ρεκόρ 34 ετών και κοντά στο ιστορικό υψηλό του, νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, με τους κατασκευαστές τσιπ και τις μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο να υποχωρούν, σε συνέχεια της «βουτιάς» της Nvidia.

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι ιαπωνικές εξαγωγές αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ενώ αντίθετα οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν. Τα στοιχεία στο μεταξύ που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Ιαπωνία έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στον κλάδο της μεταποίησης υποχώρησε στο -1 το Φεβρουάριο από 6 τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση Tankan του Reuters. Αυτή ήταν η πρώτη αρνητική μέτρηση από τον Απρίλιο.

Ο δείκτης ASX 200 της Αυστραλίας συνέχισε επίσης να διορθώνει, μετά το ρεκόρ που σημείωσε νωρίτερα το 2024. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας έκλεισε σε υψηλό 6 και πλέον ετών.

Οι κινεζικοί δείκτες απομακρύνθηκαν περαιτέρω από τα χαμηλά 5ετίας, λαμβάνοντας ώθηση από τα στοιχεία που δείχνουν μεγάλη αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης και των δαπανών κατά τη διάρκεια των διακοπών του σεληνιακού νέου έτους, γεγονός που δημιούργησε ελπίδες για ευρύτερη ανάκαμψη. Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας την Τρίτη ενίσχυσε επίσης το κλίμα στις τοπικές αγορές.

Στις σημερινές συναλλαγές, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,17% στις 38.300 μονάδες και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,66% στις 7.608,40 μονάδες. Παράλληλα, ο KOSPI στη Νότια Κορέα έχασε 0,17% στις 2.653,31 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite ενισχύεται κατά 0,97% στις 2.950,96 μονάδες, ο Shenzhen Component κερδίζει 0,79% στις 8.976,13 μονάδες και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng καταγράφει «άλμα» 2,03% στις 16.576 μονάδες.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 21 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.