ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας

20:42 - 26 Φεβ 2024 | Χρηματιστήρια
Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές, μετά τα ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ως επί το πλείστον χαμηλότερα τη Δευτέρα (26/2), καθώς οι παγκόσμιοι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Οι αξιωματούχοι, στις δημόσιες εμφανίσεις τους, προτάσουν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει και θα παραμείνει κοντά στον στόχο του 2%, επισημαίνοντας τους κινδύνους από μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ως αποτέλεσμα οι αγορές βλέπουν πλέον πιο πιθανή, η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει το καλοκαίρι. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,35%, στις 495.52 μονάδες, μετά το υψηλό ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας. Οι κλάδοι ήταν σε γενικές γραμμές αρνητικοί, με τα ορυχεία να υποχωρούν κατά 2,1% και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κατά 1,2%.

Όσον αφορά τους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX έκλεισε σημειώνοντας κέρδη 0,2% στις 17,423.23 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,29% στις 7,684.30 μονάδες, αλλά και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε επίσης με πτώση 0,49%, κλείνοντας στις 7,929.82 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,45%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με μικρά κέρδη 0,1%.

Στις κινήσεις των μετοχών αξίζει να σημειωθεί η Zealand Pharma της Δανίας σημείωσε άνοδο 35% σε ιστορικό υψηλό μετά την ανακοίνωση ισχυρών αποτελεσμάτων δοκιμών από ένα φάρμακο με χρήσεις στην αναπτυσσόμενη αγορά απώλειας βάρους.

Οι μετρήσεις έρχονται ενώ τις τελευταίες εβδομάδες οι κεντρικοί τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προσπαθούν να μετριάσουν την αισιοδοξία για κάποια μείωση των επιτοκίων μέσα στους επόμενους μήνες.

Ακόμη, οι αμερικανικές αγορές καταγράφουν μικρή μεταβολή τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού καθώς και μια σειρά από μεγάλες εκθέσεις κερδών αυτή την εβδομάδα.

Παράλληλα υπενθυμίζεται πως, ο μηνιαίος δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, και ο δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αναμένεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε νέο υψηλό τη Δευτέρα, καθώς οι έμποροι επέστρεψαν από το Σαββατοκύριακο, ενώ τα μέτρα των αρχών της Νότιας Κορέας για την τόνωση των χρηματιστηρίων της ελάχιστα συνέβαλαν στην άνοδο του κύριου δείκτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:54 - 26 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.