ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πληθωρισμός «θολώνει» το τοπίο στη Wall Street

17:08 - 15 Μαρ 2024 | Χρηματιστήρια
Ο πληθωρισμός «θολώνει» το τοπίο στη Wall Street
Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση της Παρασκευής (15/3) στη Wall Street, καθώς οι ανησυχίες για τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος καθυστερεί την έλευση των πρώτων μειώσεων επιτοκίων από την Federal Reserve, επηρεάζουν αρνητικά τις περισσότερες μετοχές, ενόψει της διήμερης συνόδου της κεντρικής τράπεζας την επόμενη εβδομάδα.

Ολοκληρώνοντας ένα πενθήμερο, όπου επικρατεί η μεταβλητότητα λόγω των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό χονδρικής και λιανικής, ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,36% στις 38.765,23 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,64% στις 5.117,71 μονάδες και ο Nasdaq κινείται χαμηλότερα κατά 0,88% στις 15.986,33 μονάδες.

Η Nvidia υποχωρεί περισσότερο από 1% και σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει απώλειες 0,7%. Αυτό σημαίνει πως οδεύει προς την πρώτη πτώση της μετά από 10 ανοδικές εβδομάδες. Παράλληλα, η Adobe σημειώνει «βουτιά» 11% λόγω του αδύναμου guidance για τις πωλήσεις της.

Η Wall Street προέρχεται από μία συνεδρίαση στο «κόκκινο». Η υποχώρηση της Πέμπτης ήρθε αφότου ο δείκτης τιμών παραγωγού του Φεβρουαρίου, που αποτυπώνει την εικόνα για τον πληθωρισμό χονδρικής, αυξήθηκε περισσότερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.

Σε ανοδική τροχιά και οι αποδόσεις των ομολόγων, με το 10ετές να φτάνει στο 4,29%, καθώς οι επενδυτές αναρωτιούνται εάν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία ήταν τόσο ισχυρά προκειμένου η Fed να αρχίσει να «χαλαρώνει» τη νομισματική της πολιτική.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας αναμένεται να έχει αρκετές αναταράξεις και υψηλούς όγκους συναλλαγών, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και τα δικαιώματα προαίρεσης σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μεμονωμένες μετοχές λήγουν ταυτόχρονα απόψε, σε μια διαδικασία γνωστή ως «triple witching» που συμβαίνει μία φορά ανά τρίμηνο.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, μετά από πτώση 0,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Federal Reserve. Η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε 0,8% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και σημείωσε πτώση 0,7% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, αυξήθηκε το Φεβρουάριο το κόστος των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ, παραμένοντας σε ανοδική τροχιά για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,3% τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:24 - 15 Μαρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.