ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MONEYVAL: Υπό παρακολούθηση Λετονία-Αλβανία για το ξέπλυμα χρήματος!

14:48 - 22 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
MONEYVAL: Υπό παρακολούθηση Λετονία-Αλβανία για το ξέπλυμα χρήματος!
Με δύο εκθέσεις της, σήμερα, για την Λετονία και την Αλβανία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), διαπιστώνει ότι , παρά την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στην χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, θα πρέπει να τεθούν σε ενισχυμένη διαδικασία παρακολούθησης.

Η MONEYVAL αποφάσισε ότι η Λετονία θα παραμείνει σε ενισχυμένη διαδικασία παρακολούθησης και θα συνεχίσει να υποβάλλει εκθέσεις σχετικά με την περαιτέρω πρόοδο για την ενίσχυση της εφαρμογής των μέτρων καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Η MONEYVAL επανεξέτασε τη χώρα σε δέκα συστάσεις που είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως «εν μέρει συμβατές», σε «μεγάλο βαθμό συμβατό» στην έκθεση αμοιβαίας αξιολόγησης τον Ιούλιο του 2018.

Αυτή η έκθεση παρακολούθησης αναλύει την πρόοδο της Λετονίας όσον αφορά την αντιμετώπιση των ελλείψεων τεχνικής συμμόρφωσης που εντοπίστηκαν στην έκθεση αμοιβαίας αξιολόγησης.

Με την άλλη της έκθεση για την Αλβανία, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και καταπολέμησης της τρομοκρατίας (MONEYVAL), αποφασίζει ότι, η χώρα θα παραμείνει σε ενισχυμένη παρακολούθηση και θα συνεχίσει να υποβάλλει έκθεση στην MONEYVAL,  σχετικά με την περαιτέρω πρόοδο για την ενίσχυση της εφαρμογής των μέτρων καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η MONEYVAL επανεξέτασε τη χώρα σε πέντε συστάσεις που είχαν αρχικά χαρακτηριστεί ως «εν μέρει συμμορφούμενες» και μία σύσταση, «σε μεγάλο βαθμό συμβατό», στην έκθεση αμοιβαίας αξιολόγησης τον Ιούλιο του 2018.

Στην έκθεση υπενθυμίζεται ότι, η Αλβανία τέθηκε σε ενισχυμένη διαδικασία παρακολούθησης, μετά την έγκριση της έκθεσης αμοιβαίας αξιολόγησης, η οποία αξιολόγησε την αποτελεσματικότητα των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Αλβανία και τη συμμόρφωσή τους με τις συστάσεις Task Force δράσης (FATF).

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.