ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλό... φθινόπωρο το Ταμείο Ανασυγκρότησης-Οι επιλογές της Ελλάδας για ρευστό

18:24 - 27 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Καλό... φθινόπωρο το Ταμείο Ανασυγκρότησης-Οι επιλογές της Ελλάδας για ρευστό
Καλή βάση για διαπραγμάτευση θεωρεί την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανασυγκρότησης η Άνγκελα Μέρκελ, που όμως, περιμένει μία μακρά διαδικασία με πολλές δυσκολίες στο να επιτευχθεί τελικά μία τελική συμφωνία.

Το σχέδιο που παρουσίασε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη περιλαμβάνει ένα μίγμα επιδοτήσεων και δανείων, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις, ιδιαίτερα από την πλευρά των "σκληρών" του Βορρά. Όπως σημειώσαμε στο Reporter, το σχέδιο είναι καλό και τολμηρό για τα δεδομένα της ΕΕ, αλλά και η διαδικασία για την  εγκριση του αναμένεται να είναι μακρά, γεγονός που επιβεβαιώνει η Άνγκελα Μέρκελ.

«Πρέπει πρώτα να εξετάσουμε την πρόταση. Πιστεύω ότι η Γερμανία και η Γαλλία έδωσαν μια καλή συμβολή. Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν θα ολοκληρωθούν στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο στόχος πρέπει να είναι να βρούμε το φθινόπωρο αρκετό χρόνο προκειμένου να διαβουλευθούν τα θέματα τα εθνικά κοινοβούλια και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε όλα να μπορούν να τεθούν σε ισχύ την 1.1.2021» δήλωσε η κ. Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ τόνισε ότι οι διαδικασίες θα συμπέσουν χρονικά με την περίοδο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να στηρίξουμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία» πρόσθεσε η καγκελάριος.

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση ύψους κατά 50% μεγαλύτερου από του γερμανογαλλικού σχεδίου, η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι δεν ξαφνιάζεται από το γεγονός ότι η πρόταση των Βρυξελλών δεν είναι 100% ίδια με αυτήν που υπέβαλαν η ίδια και ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αυτή η πρόταση περιέχει στοιχεία αυτών που συζητήθηκαν μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας και στοιχεία που ανέφεραν τέσσερα άλλα κράτη-μέλη (Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία), δηλαδή τις εγγυήσεις ή τα δάνεια. Τώρα θα γίνουν διαπραγματεύσεις. Και πάντα - και με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο πάντα είναι έτσι - οι προτάσεις της Επιτροπής δεν παραμένουν ίδιες μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι ακόμη περισσότερο μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» συνέχισε η γερμανίδα Καγκελάριος, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή της θα «συνοδεύσει εποικοδομητικά» την πρόταση, αφού προηγουμένως την εξετάσει ενδελεχώς. «Για μένα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς θα οικοδομηθεί όλο αυτό, εάν πρόκειται για πόρους οι οποίοι με τη δομή εκταμίευσής τους εξυπηρετούν πραγματικά την ανάκαμψη, εάν εξυπηρετούν το μέλλον, πώς θα μπορούν γίνουν οι έλεγχοι. Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά ζητήματα να διευκρινίσουμε» κατέληξε η κ. Μέρκελ.

Καλό το σχέδιο, αλλά αργεί η χρηματοδότηση

Είναι ξεκάθαρο πως το σχέδιο της Κομισιόν δεν προορίζεται για το άμεσο μέλλον. Είναι φιλόδοξο και ικανοποιεί την πλειοψηφία των κρατών - μελών (ανάμεσά τους και την Ελλάδα), ωστόσο, ακόμα έχει δρόμο να καλύψει για να γίνει πραγματικότητα.

Η Ελλάδα, θα μπορούσε να λάβει χρηματοδότηση έως και 32 δισ. ευρώ (22,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις κκαι 9,5 δισ. δάνεια), ωστόσο, αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα. Συνεπώς, σε αυτή τη φάση και τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να στηριχθεί στο "πακέτο" των 540 δισ. ευρώ που έχει ήδη εγκριθεί από το Eurogroup.

Αυτό το δίχτυ προστασίας, που προορίζεται για τα πρώτα έξοδα, χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο πρόγραμμα SURE για την απασχόληση, στο Ταμείο για τις επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και στα δάνεια που προσφέρονται από τον μηχανισμό του ESM. H Ελλάδα έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για τα δύο πρώτα "εργαλεία" χρηματοδότησης, αλλά δεν αποκλείεται να χρειαστεί να απευθυνθεί τελικά και στα δάνεια του ESM. Η οικονομία και οι επιχειρήσεις έχουν μεγάλες ανάγκες και επειγονται για ενίσχυση. Το πλάνο της Κομισιόν δεν είναι βέβαιο πότε θα έχει διαθέσιμα κονδύλια κι έτσι το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης έχει ήδη αρχίσει να ζυγίζει τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να απευθυνθεί τελικά στον ESM για δανεισμό.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 27 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.