ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομπάμα: Τραγική δολοφονία, εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος

11:11 - 04 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Ομπάμα: Τραγική δολοφονία, εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος
Ο Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη για δεύτερη φορά δημόσια μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς, συντάχθηκε με τους διαδηλωτές και ανέπτυξε τις απόψεις του για το πώς αυτό το θλιβερό περιστατικό μπορεί να γίνει αφορμή για σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα στην πρώτη του παρέμβαση είχε καλέσει τον κόσμο να διαδηλώσει ειρηνικά και να εκφράσει την οργή με την ψήφο του, ώστε μέσω της νόμιμης οδού να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται για μία πιο δίκαιη κοινωνία με ισότητα ανάμεσα σε λευκούς και μαύρους.

Την Πέμπτη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση ακτιβιστών και ανέπτυξε αναλυτικότερα τις θέσεις του, χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», τόνισε αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.

«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς ο Ομπάμα τόνισε: «Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε».

Ο πρώην πρόεδρος απευθύνθηκε επίσης στους τοπικούς αιρετούς. «Απευθύνω έκκληση σε κάθε δήμαρχο στη χώρα μας να αναθεωρήσει την πολιτική του όσον αφορά τη χρήση βίας σε διαβούλευση με τα μέλη της κοινότητάς μας και να δεσμευθεί ότι θα δώσει λόγο για τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις», είπε και απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» ώστε να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.

«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα, επιλέγοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.