ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «θέατρο» Τραμπ με την Κίνα για την επανεκλογή του

08:05 - 19 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Το «θέατρο» Τραμπ με την Κίνα για την επανεκλογή του
Ο πρώην σύμβουλος Ασφαλείας της κυβέρνησης Τραμπ, Τζον Μπόλτον, κυκλοφορεί ένα βιβλίο με πολλές αποκαλύψεις για το παρασκήνιο της δράσης του πλέον αμφιλεγόμενου προέδρου των ΗΠΑ.

Σε ένα μεγάλο κομμάτι του βιβλίου, αποσπάσματα του οποίου προδημοσίευσε η Wall Street Journal, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις ΗΠΑ- Κίνας και στο παρασκήνιο του εμπορικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον, ο Τραμπ έχει μία σκληρή ρητορική έναντι της Κίνας, που στην πραγματικότητα, όμως, δεν είναι περισσότερο από μία «συναλλαγή» για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του και να επανεκλεγεί.

«Το νέο βιβλίο όλων των προηγούμενων συμβούλων εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον καθιστά σαφές ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι "γεράκι" έναντι της Κίνας΄. Η στάση του για την Κίνα είναι καθαρά συναλλακτική», σχολιάζουν αναλυτές στις ΗΠΑ και προσθέτουν:

«Ο Τραμπ θέλει απλώς να κάνει μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα που θα ικανοποιήσει την εκλογική του βάση αρκετά ώστε να εξασφαλίσει την επανεκλογή του τον Νοέμβριο».

Σύμφωνα με αποσπάσματα του βιβλίου, τα οποία δημοσίευσε η Wall Street Journal, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε μάλιστα από την Κίνα να χρησιμοποιήσει την οικονομική δύναμή της για να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο Τραμπ, τότε, ακατανόητα, έστρεψε τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, κάνοντας έναν υπαινιγμό στην οικονομική ικανότητα της Κίνας και παρακάλεσε τον Σι να εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει», αναφέρει ο Μπόλτον και προσθέτει: «Τόνισε τη σημασία των αγροτών και τις αυξημένες κινεζικές αγορές σόγιας και σιταριού στο εκλογικό αποτέλεσμα».

Επίσης, ο Τραμπ δείχνει όχι απλώς να είναι αντίπαλος του Σι, αλλά ίσως ακόμα και να τον… ζηλεύει. Θα ήθελε σίγουρα να έχει τις υπερεξουσίες του και φυσικά να μην έχει τον περιορισμό για δύο θητείες.

Σύμφωνα με το βιβλίο ο Τραμπ είχε πει στον Σι πως «οι πολίτες εκτιμούσαν πως οι δύο θητείες θα πρέπει να καταργηθούν για τον ίδιο», αναφέρει ο Μπόλτον στο βιβλίο του.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ακόμα πως ο Τραμπ έχει ένα συγκεκριμένο μοτίβο στις σχέσεις του με την Κίνα. Ξεκινάει με άκρως επιθετική ρητορική για όλα τα ζητήματα και τελικά υποχωρεί. Προφανώς, έχοντας πάρει κάποιο αντάλλαγμα.

Εκτιμάται επίσης πως ο Τραμπ έχει πάρει οικονομικά ανταλλάγματα, ιδιαίτερα σε εμπορικό επίπεδο, σφυρίζοντας αδιάφορα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, αλλά και στο θέμα της διαμάχης με το Χονγκ Κονγκ.

Δεν έχει πραγματική πρόθεση να κάνει την Κίνα πιο δημοκρατική ή να την ωθήσει προς μια οικονομία που βασίζεται στην αγορά. Απλώς θέλει να κάνει συμφωνίες που θα τον βοηθήσουν για την επανεκλογή του.

Για την ώρα, πάντως, βλέπει την πλάτη του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, αλλά ασφαλώς ακόμη έχει πολύ χρόνο μέχρι τον Νοέμβριο για να… γυρίσει το παιχνίδι.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 08:15 - 19 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.