ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσική παρέμβαση για την Αγιά Σοφιά

09:55 - 03 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ρωσική παρέμβαση για την Αγιά Σοφιά
Για την υπόθεση της μετατροπής ή όχι της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί τοποθετήθηκε και η Μόσχα, αναφέροντας ότι η όποια απόφαση της τουρκικης δικαιοσύνης πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις κατευθυντήριες γραμμές της Unesco.

«Πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός», ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα σύμφωνα με το Sputnik.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για την Αγιά Σοφιά θα πρέπει να είναι ισορροπημένη και να λαμβάνουν υπόψη την υψηλή ευαισθησία του της υπόθεσης για τους πιστούς.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό δικαστήριο απεφάνθη ότι το διάταγμα του 1934 με το οποίο μετετράπη η Αγία Σοφία σε μουσείο ήταν σύννομο.

Ωστόσο στην απόφασή του σπεύδει να επισημάνει ότι για την αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος αρκεί ένα νέο προεδρικό διάταγμα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος συνεπώς αποφασίζει...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.