ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμο... καρέ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης

08:02 - 08 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Κρίσιμο... καρέ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης
Οι επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ μαζί με την Άνγκελα Μέρκελ συναντιούνται σήμερα, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της 17ης Ιουλίου πλησιάζει και η Ευρώπη οφείλει να προετοιμαστεί, αν δεν θέλει να οδηγηθεί σε "ναυάγιο", που θα πλήξει την εικόνα της και θα "ματώσει" την οικονομία της.

Καθώς έχει διαπιστωθεί σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στους ηγέτες της ΕΕ κρίθηκε ως απαραίτητη η διεξαγωγή μίας προπαρασκευαστικής Συνόδου με τη συμμετοχή των επικεφαλής των οργάνων της Ένωσης και της Άνγκελα Μέρκελ, καθώς η Γερμανία είναι η προεδρεύουσα χώρα στο εξάμηνο που διανύουμε.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάλεσε λοιπόν τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, για μία συνάντηση στην οποία θα συζητηθεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Άλλωστε, όλο το τελευταίο διάστημα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι έντονες, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή για συμφωνία.

Ωστόσο, παρά τις επαφές και τις εκκλήσεις για συμφωνία, οι χώρες που εξ αρχής διαφωνούσαν, βάζουν ακόμη εμπόδια. Ενδεικτική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος σημείωσε πως δεν συμμερίζεται τη βιασύνη προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στον Ιούλιο.

Η Ολλανδία μαζί με τις Αυστρία, Δανία και Σουηδία θεωρούνται οι πιο "σκληρές" χώρες και αναζητείται τρόπος να πειστούν να συμφωνήσουν. Προς ώρας πάντως διαφωνούν και για το μέγεθος του Ταμείου και για το μίγμα δανείων- επιχορηγήσεων, αλλά και για το ποσοστό αύξησης του προϋπολογισμού.

Είναι πολλά δηλαδή τα ανοιχτά μέτωπα και προκλητική η... αδιαφορία για συμφωνία, την ώρα που οι περισσότερες χώρες "καίγονται" για ρευστότητα. Η Ιταλία, η Ισπανία διεκδικούν μεγάλα κονδύλια, αλλά και μικρότερες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία χρειάζονται χρήματα για να μη βουλιάξουν στην ύφεση.

Η Άνγκελα Μέρκελ έχει κάνει πολλές εκκλήσεις για συμφωνία, το ίδιο και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ στη συνάντηση της Τετάρτης, αναμένεται ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να παρουσιάσει μία συμβιβαστική πρόταση που έχει ετοιμάσει για να πείσει τους "σκληρούς" του Βορρά να πουν το πολυπόθητο "ναι" στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η συνάντηση, οι δηλώσεις, αλλά και οι διαρροές που θα την ακολουθήσουν, αναμένονται λοιπόν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία της Συνόδου Κορυφής, που θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον της ΕΕ και φυσικά την πορεία που θα έχουν οι οικονομίες των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι θερινές προβλέψεις της Κομισιόν μάλιστα καθιστούν ακόμη πιο απαραίτητη τη συμφωνία για Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς φαίνεται πως έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ανάκαμψη δεν θα είναι τόσο μεγάλη το 2021. Συνεπώς, οι χώρες χρειάζονται ώθηση για να μην τραβήξει σε μάκρος αυτή η νέα κρίση που ξέσπασε ξαφνικά και άλλαξε τις ζωές όλων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.