ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαβρόφ: Ο Σάρατζ αρνείται να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας

16:29 - 08 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Λαβρόφ: Ο Σάρατζ αρνείται να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε την Τετάρτη πως ενώ έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για να υπάρξει εκεχειρία στη Λιβύη, η κυβέρνηση της χώρας αρνείται να έρθει σε συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν επιθυμεί μια λύση εκεχειρίας, προσβλέποντας σε στρατιωτική λύση.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της «τρόικας» της Αφρικανικής Ένωσης (Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό, Αίγυπτος , Νότια Αφρική).

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνεργάζεται με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην εξεύρεση προσεγγίσεων οι οποίες θα επιτρέψουν να κηρυχθεί χωρίς καθυστέρηση κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη. Η συνεργασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο του διαλόγου που συμφωνήθηκε σε επίπεδο κορυφής μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας, είπε ο Λαβρόφ και προσέθεσε ότι «στέλνουμε το σαφές μήνυμα ότι πρώτο, απαραίτητο και αναντικατάστατο βήμα είναι να σταματήσουν πλήρως οι εχθροπραξίες».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε επίσης ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (του στρατάρχη Χαφτάρ στην ανατολική Λιβύη) είναι έτοιμος να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας, αλλά η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν το θέλει αυτό και προσβλέπει σε στρατιωτική λύση της διένεξης. Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του για το ότι ενώ όλες οι πλευρές διαπιστώνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, δεν κάνουν πράξη την διαπίστωσή τους αυτή. Προσέθεσε επίσης ότι η Τουρκία από κοινού με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας διεξάγει συνομιλίες στην Τρίπολη για την επίτευξη εκεχειρίας.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι εδώ και μισό χρόνο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για τη Λιβύη καθώς οι ΗΠΑ δίνουν την εντύπωση ότι θέλουν να προβάλουν εμπόδια στον διορισμό του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.