ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζημιές $21 δισ. για το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας

11:25 - 18 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Ζημιές $21 δισ. για το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας
Ζημιές 21,3 δισ. δολ. το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανακοίνωσε το κρατικό επενδυτικό fund της Νορβηγίας, επικαλούμενο τις "μεγάλες διακυμάνσεις" της αγοράς για το συγκεκριμένο διάστημα.

Ειδικότερα, η απόδοση των επενδύσεων του fund διαμορφώθηκε στο -3,4% για τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απώλειες 188 δισ. νορβηγικών κορώνων ή σε 21,3 δισ. δολ.

"Η χρονιά ξεκίνησε με αισιόδοξα μηνύματα, ωστόσο οι προοπτικές στις αγορές μετοχικών τίτλων πραγματοποίησαν στροφή όταν ο κορονοϊός άρχισε να διασπείρεται παγκοσμίως", ανέφερε ο αναπληρωτής CEO της Norges Bank Investment Management, Trond Grande, σε δήλωσή του.

"Παρ' όλα αυτά, η κάθετη πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς του πρώτου τριμήνου περιορίστηκε από την εκτεταμένη νομισματική και δημοσιονομική απάντηση".

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του fund στο τέλος του α΄εξάμηνου ήταν 10,4 δισ. νορβηγικές κορώνες, με το 69,6% των επενδύσεων να είναι σε μετοχές, το 27,6% σε τίτλους σταθερής απόδοσης και το 2,8% σε μη εισηγμένες δραστηριότητες real estate.

Η απόδοση των μετοχικών τίτλων κινήθηκε στο -6,8%, ενώ οι επενδύσεις στο real estate απέδωσαν -1,6% στο εξάμηνο, ενώ οι επενδύσεις σε τίτλους σταθερής απόδοσης αυξήθηκαν κατά 5,1%.

Σημειώνεται πως η Νορβηγία διατηρεί το μεγαλύτερο επενδυτικό fund στον κόσμο, σε επίπεδο συνολικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ακολουθούν η China Investment Corporation της Κίνας και η Abu Dhabi Investment Authority των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.