ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κινήσεις Λαγκάρντ που έχει ανάγκη η οικονομία της Ευρωζώνης

18:23 - 04 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Οι κινήσεις Λαγκάρντ που έχει ανάγκη η οικονομία της Ευρωζώνης
Aπό τη μια η ύφεση και από την άλλη το ισχυρότερο ευρώ, δημιουργούν πιέσεις στην ΕΚΤ, που ενδεχομένως να αναγκαστεί να λάβει κι άλλα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης.

Αυτό εκτιμούν τουλάχιστον επισημαίνουν οικονομολόγοι του Bloomberg, που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου. Συγκεκριμένα, αναμένουν αύξηση του προγράμματος πανδημίας για την αγορά ομολόγων ύψους 1,35 τρισ. ευρώ έως τον Δεκέμβριο, με τη μέση πρόβλεψη να κάνει λόγο για μια αύξηση της τάξης των 350 δισ. ευρώ.

Το ΔΣ της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει την πολιτική της σταθερή κατά την τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Πέμπτης, ωστόσο ορισμένοι αναλυτές περιμένουν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θα αφήσει να εννοηθεί ότι θα ληφθεί ακόμα περισσότερη δράση το προσεχές διάστημα και πως θα επεκτείνει χρονικά το επονομαζομένο πρόγραμμα "μπαζούκας".

Αν και η ανάκαμψη από την ύφεση λόγω κορωνοϊού ήταν ισχυρή μέχρι τώρα, μια σειρά θεμάτων σκιάζουν το outlook. Οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί μετά τη θερινή τουριστική περίοδο με την αύξηση των ταξιδιών και τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και οι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία άρχισε να ξεμένει από… καύσιμα.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, που αποτελούν και προάγγελο για το μελλοντικό ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, επιδεινώθηκαν δραματικά τον Ιούλιο.

Η αύξηση της ζήτησης σημείωσε ισχνή ανάκαμψη κατά 2.8%, έναντι άλματος 30% έναν μήνα νωρίτερα. Οι παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν κυρίως εκτός χωρών της ευρωζώνης, ενώ οι εγχώριες παραγγελίες για επενδυτικά αγαθά μειώθηκαν δραματικά μετά τη μεγάλη άνοδο έναν μήνα πριν.

Αλλο ένα ανησυχητικό σημάδι για τους φορείς χάραξης πολιτικής, είναι φυσικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που τον Αύγουστο πέρασε σε αρνητικό πρόσημο (αποπληθωρισμό) για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια. Ιστορικό χαμηλό κατέγραψε ο δομικός πληθωρισμός. Την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ αναμένεται να δημοσιοποιήσει νέες προβλέψεις που θα βοηθήσουν να αποφασιστεί πόση στήριξη χρειάζεται ακόμα η οικονομία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.