ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αρχίζει να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της Fed από τους επενδυτές

19:22 - 18 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Αρχίζει να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της Fed από τους επενδυτές
Στην εκτίμηση ότι οι επενδυτές και γενικότερα η αγορά αρχίζει να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνει η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής προχώρησε, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ο αρθρογράφος του Bloomberg Opinion και γνωστός οικονομικός αναλυτής Μοχάμεντ Ελ Εριάν.

Όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα η αγορά έχει δείξει ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ δεν την επηρεάζουν κομβικά, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το ζήτημα της ρευστότητας, το οποίο παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, επηρεάζοντας τις κινήσεις τους.

"Αυτό που βλέπουμε συγκεκριμένα - και ειδικά μετά τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed - είναι ότι οι παράγοντες της αγοράς δεν νιώθουν την ίδια ασφάλεια και σιγουριά για την αποτελεσματικότητα της παρεχόμενης ρευστότητας εκ μέρους της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Γι' αυτό και όλο και περισσότερο άνθρωποι είναι έτοιμοι να αμφισβητήσουν έμπρακτα τις πρόσφατα εκτιναχθείσες κεφαλαιοποιήσεις στο χρηματιστήριο", τόνισε ο κ. Ελ Εριάν.

Ερχόμενος στο ζήτημα του guidance που παρείχε η Fed για τις κινήσεις της το επόμενο διάστημα και μάλιστα σε ορίζοντα περίπου τριών ετών, ο αναλυτής τόνισε ότι επρόκειτο για ένα "λεκτικό guidance, με τη χρήση του επιθέτου "powerful" δέκα φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, προκειμένου να πειστούν οι επενδυτές ότι οι ενέσεις ρευστότητας παραμένουν ευρείες και αξιόπιστες".

Όταν όμως οι επενδυτές εξετάζουν τις λεπτομέρειες, κατέληξε ο κ. Ελ Εριάν, "βλέπουν ότι ναι μεν είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι τα επιτόκια θα μείνουν κοντά στο 0% ακόμη και έως το 2023, πράγμα που εκτιμάται ως θετικό, αλλά πού είναι το guidance σας για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σας (QE); Κι αυτό γιατί ενώ η θετική επίδραση της διατήρησης των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα φθίνει με την πάροδο του χρόνου, η επίδραση κάθε νέου γύρου QE έχει επαναλαμβανόμενη δυναμική. Η έλλειψη αυτή λοιπόν ανησύχησε τους επενδυτές".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.