• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Στο χείλος της οικονομικής καταστροφής η Τουρκία-Νέο «χτύπημα» της Moody’s

13:24 - 22 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Μετά την σωρηδόν υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών και εταιρειών, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, Moody ’s, «σφυροκοπά» εκ νέου τις προοπτικές της τουρκικής οικονομίας.

Σύμφωνα με την Moody ’s, η τουρκική κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα που θα της επέτρεπαν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών.

Στην ανάλυσή του ο οίκος εκτιμά ακόμη ότι ο κίνδυνος μιας τέτοιας κρίσης έχει αυξηθεί σημαντικά και απειλεί να πυροδοτήσει μια απότομη οικονομική προσαρμογή και επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody ’s απαντά σε συχνές ερωτήσεις των επενδυτών που αφορούν στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η τουρκική οικονομία και στους σχετιζόμενους πιστωτικούς κινδύνους.

Γιατί είναι σε τέτοιο κίνδυνο η εξωτερική θέση της Τουρκίας;

Η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντλήσει τα όποια «μαξιλάρια» θα της έδιναν τη δυνατότητα να αποκρούσει ενδεχόμενη κρίση του ισοζυγίου πληρωμών. Τα συναλλαγματικά αποθέματα βρίσκονται σε χαμηλό 20 ετών και η θέση της κεντρικής τράπεζας στις συμφωνίες ανταλλαγής συναλλάγματος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους.

Παρά τις παρεμβάσεις, η λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου μέσα στο 2020. Ως αποτέλεσμα ο κίνδυνος μιας κρίσης ισοζυγίου πληρωμών έχει αυξηθεί σημαντικά.

Το γεγονός αυτό έχει περιορίσει τις διαθέσεις επιλογές της κυβέρνησης;

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βιώνει μια απότομη και σημαντική υποτίμηση της λίρας, τα περιορισμένα συναλλαγματικά αποθέματα και τα προβλήματα της οικονομίας συνεπάγονται ότι οι πιέσεις στο νόμισμα δεν θα αποκλιμακωθούν αν δεν ληφθούν επιθετικές πολιτικές.

Παρ’ όλα αυτά, οι θεσμοί της χώρας δείχνουν απρόθυμοι ή ανίκανοι να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις. Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στην πιστωτική επέκταση και οι πολιτικές πιέσεις στην ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας σημαίνουν ότι τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά κατά τον υψηλότερο του στόχου πληθωρισμό.

Το εύρος των παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος φέτος κάνουν τη λίρα να δείχνει ότι δεν είναι «ελεύθερο» νόμισμα. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει σημαντική πιθανότητα άτακτης προσαρμογής της ισοτιμίας που θα πυροδοτήσει σοβαρή οικονομική και δημοσιονομική αναταραχή.

Δεν αντισταθμίζει τους κινδύνους η καλή δημοσιονομική θέση της χώρας;

Στο παρελθόν, ο ισολογισμός της κυβέρνησης περιόριζε τις πιστωτικές πιέσεις που προέρχονταν από τις δομικές εξωτερικές αδυναμίες της Τουρκίας. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμούμε ότι τα πρωτογενή ελλείμματα και η υποτίμηση της λίρας θα οδηγήσουν σε αύξηση του κρατικού χρέους στο 42% του ΑΕΠ το 2021.

Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα χρέους σε ξένο νόμισμα και κυμαινόμενο επιτόκιο, ενισχύουν την αδυναμία του δημοσίου να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:30 - 22 Σεπ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman