ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Stress tests στις τράπεζες για τις συνέπειες της πανδημίας

10:07 - 06 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ιαπωνία: Stress tests στις τράπεζες για τις συνέπειες της πανδημίας
Την πρόθεση να πραγματοποιήσει stress tests στα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξέφρασε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας την Τρίτη, προκειμένου να αποτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις της πανδημίας στα κέρδη και τα αποθέματα.

Όπως αναφέρει το Reuters, σε αντίθεση με πολλά δυτικές χώρες, όπου οι ρυθμιστικές αρχές διενεργούν τα stress tests σε πολλές τράπεζες ταυτόχρονα βασισμένα σε τυποποιημένα σενάρια κινδύνου, η Ιαπωνία τα διεξάγει μεμονωμένα για κάθε τράπεζα.

Καθώς τα παρατεταμένα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια ωθούν τις μεγάλες τράπεζες να διαφοροποιήσουν τις δραστηριότητές τους σε αναζήτηση των αποδόσεων, οι ιαπωνικές αρχές αποφάσισαν να ευθυγραμμίσουν την προσέγγισή τους με αυτήν της Δύσης, όπως ανέφερε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ).

Για πρώτη φορά, η BOJ και η ρυθμιστική αρχή Financial Services Agency (FSA) διεξήγαγαν κοινά stress tests σε 5 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι ρυθμιστικές αρχές παρουσίασαν τα συμπεράσματά τους στα 5 ιδρύματα -τις 3 μεγάλες τράπεζες της Ιαπωνίας συν τις Norinchukin Bank και Sumitomo Mitsui Trust Holdings- συνοδευόμενα με σχόλια, τον Ιούλιο.

Η BOJ και η FSA θα διεξάγουν τακτικά αυτά τα τεστ αντοχής, με ένα εξ αυτών φέτος να εξετάσει πιθανόν πόσο ανθεκτικά είναι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στους κινδύνους που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση θα ήταν ο τρόπος ρύθμισης των βασικών και των ακραίων σεναρίων, που θα λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού», όπως αναφέρει η έκθεση.

Τα ευρήματα δεν θα δημοσιευθούν και θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για την επικοινωνία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ξεκαθαρίζεται στην έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.