ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Rik Daems: Η θανατική ποινή είναι απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία!

11:46 - 09 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Rik Daems: Η θανατική ποινή είναι απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της θανατικής ποινής (10 Οκτωβρίου), ο Πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Rik Daems, εξέφρασε, σε σημερινή του δήλωση, την έντονη ανησυχία του για τον πολιτικό λόγο, σε ορισμένα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου υπήρξαν εκκλήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Κάλεσε δε, αυτά τα κράτη να τηρήσουν τις νομικές τους δεσμεύσεις και, εάν δεν το έχουν πράξει ακόμη, να υπογράψουν και να επικυρώσουν τα πρωτόκολλα αριθ. 6 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οπως αναφέρει στην δήλωση του, «Μέχρι σήμερα περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών παγκοσμίως, 142 χώρες, έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή από το νόμο ή δεν την εφαρμόζουν πλέον, ενώ 56 χώρες συνεχίζουν να την χρησιμοποιούν».

Ωστόσο, συμπλήρωσε, πολλά κράτη ή οντότητες που συνδέονται με το Συμβούλιο της Ευρώπης - οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία, η Ιορδανία, το Μαρόκο, η Παλαιστίνη και η Λευκορωσία - εξακολουθούν να πραγματοποιούν εκτελέσεις.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι σήμερα ένας χώρος χωρίς θανατική ποινή και είμαστε αποφασισμένοι να επιτύχουμε την καθολική κατάργηση της , σ’ όλο το κόσμο, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και κατέληξε λέγοντας ότι:

«Η φετινή παγκόσμια ημέρα κατά της θανατικής ποινής εστιάζεται, στις δυσκολίες πρόσβασης των καταδικασμένων σε δικηγόρους.

Παρόλο που τα περισσότερα εθνικά νομικά συστήματα και οι διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προστατεύουν το δικαίωμα νομικής συνδρομής κατά τη διάρκεια ποινικών διαδικασιών, οι ύποπτοι ή οι κατηγορούμενοι δεν απολαμβάνουν πάντα την κατάλληλη νομική εκπροσώπηση.

Σε χώρες όπου η θανατική ποινή παραμένει σε ισχύ, η πρόσβαση σε ειδικευμένο και αφοσιωμένο δικηγόρο υπεράσπισης μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου».

Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.