ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα

17:23 - 28 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Διήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα
Τεχνικές συνομιλίες πραγματοποιούν Τετάρτη και Πέμπτη αντιπροσωπείες από το Λίβανο και το Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, παρά το γεγονός πως οι δύο γειτονικές χώρες επισήμως βρίσκονται σε πόλεμο.

Σκοπός των επαφών οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ και του ΟΗΕ, είναι η δυνατότητα έναρξης ερευνών για υδρογονάνθρακες, ενώ σημειώνται πως πρόκειται για τη δεύτερη σύνοδο μεταξύ των δύο κρατών εντός του Οκτωβρίου.

Όπως έγινε και στην πρώτη σύνοδο της 14ης Οκτωβρίου, οι συνομιλίες των αντιπροσωπειών του Λιβάνου και του Ισραήλ, οι οποίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες, άρχισαν το πρωί στα γραφεία του ΟΗΕ στην Νακούρα, τοποθεσία στον νότιο Λίβανο στα σύνορα με το Ισραήλ, μετέδωσε το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Έπειτα από πολυετείς αμερικανικές διπλωματικές προσπάθειες, ο Λίβανος και το Ισραήλ ανακοίνωσαν στις αρχές του Οκτωβρίου την έναρξη των "ιστορικών", σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, συνομιλιών αυτών. Την μεσολάβηση ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες έχει αναλάβει ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης Τζον Ντεσρότσερ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Λίβανος εμμένει στον "τεχνικό" κι όχι πολιτικό χαρακτήρα των συνομιλιών αυτών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για "έμμεσες" διαπραγματεύσεις, το οποίο σημαίνει ότι οι δύο αντιπροσωπείες δεν απευθύνουν η μια στην άλλη τον λόγο.

Όπως και στις 14 Οκτωβρίου, οι διαπραγματεύσεις γίνονται στη βάση της Finul, της δύναμης του ΟΗΕ που είναι ανεπτυγμένη για να εποπτεύει τα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.