ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MONEYVAL:Έλλειψη «κατανόησης» στη Σλοβακία, για τους κινδύνους του money laundering!

14:08 - 29 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
MONEYVAL:Έλλειψη «κατανόησης» στη Σλοβακία, για τους κινδύνους του money laundering!
Σε σημερινή, νέα έκθεση του οργανισμού καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης (MONEYVAL), διαπιστώνεται ότι, οι Σλοβακικές αρχές έχουν μια μέτρια κατανόηση των εθνικών κινδύνων, που προκαλούνται από την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας!

Η έκθεση προτρέπει τις αρχές της Σλοβακικής Δημοκρατίας, να επιδιώκουν συστηματικά, τον εντοπισμό παράνομων κεφαλαίων, που προέρχονται από ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, μέσω αποτελεσματικής κατάσχεσης και δήμευσης και να αντιμετωπίζουν συστηματικά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας .

Η MONEYVAL επισημαίνει ότι, ενώ ορισμένοι από τους εισαγγελείς, δραστηριοποιούνται κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και έγκλημα στον κυβερνοχώρο, οι υπόλοιπες υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι εποπτικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας στηρίζουν τις γνώσεις τους στα ευρήματα μιας Εθνικής Αξιολόγησης Κινδύνου, η οποία δεν είναι εξ ολοκλήρου ακριβής.

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Σλοβακική Δημοκρατία επιτυγχάνει κακά αποτελέσματα στη χρήση χρηματοοικονομικών πληροφοριών και άλλων σχετικών πληροφοριών, για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και τον εντοπισμό εγκληματικών περιουσιακών στοιχείων.

Από την τελευταία αξιολόγηση, ο αριθμός των καταδικαστικών αποφάσεων για ξέπλυμα χρήματος αυξήθηκε, αλλά ένα σημαντικό μέρος σχετίζεται με απλές παραβάσεις ιδιοκτησίας, όπως κλοπές αυτοκινήτων. Το αποτέλεσμα των ερευνών και των διώξεων για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε άλλα σημαντικά έσοδα που δημιουργούν εγκλήματα δεν αντικατοπτρίζει πλήρως τους κινδύνους της χώρας.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.