ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορική συμφωνία για τερματισμό του πολέμου-Οργή στην Αρμενία

11:35 - 10 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ιστορική συμφωνία για τερματισμό του πολέμου-Οργή στην Αρμενία
Ο πόλεμος των 44 ημερών στο Αρτάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) τερματίστηκε το ξημέρωμα της Τρίτης 10 Νοεμβρίου με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν παρουσία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την ανακοίνωση έκαναν τα Μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, που επιβεβαίωσαν πως το Μπακού και το Ερεβάν έχουν συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Η Ρωσία θα αναπτύξει ειρηνευτική δύναμη κατά μήκος όλης της γραμμής. Ειρηνευτικές δυνάμεις θα έχει στην περιοχή και η Τουρκία. 

Σύμφωνα με το κείμενο της συμφωνίας που εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης περίπου τα μεσάνυχτα της Τρίτης η Ρωσία θα αναπτύξει σχεδόν 2.000 στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής επαφής και του «διαδρόμου Λατσίν», την οδική σύνδεση μεταξύ Ναγκόρνο-Καραμπάχ και Αρμενίας.

Αυτές οι ειρηνευτικές δυνάμεις θα μετακινηθούν καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των Αρμενίων αποσύρονται και θα παραμείνουν για πέντε χρόνια, σύμφωνα με το σχέδιο. Ούτε οι Αρμένιοι ούτε οι Αζέροι θα προχωρήσουν από τις θέσεις που βρίσκονται.

{https://twitter.com/latestly/status/1326072734615441413}

Ένας νέος δρόμος υποτίθεται ότι θα χτιστεί μέσω της περιοχής Λατσίν τα επόμενα τρία χρόνια, για να συνδέσει την Αρμενία με το Στεπανακέρτ (πρωτεύουσα του Αρτσάχ). Παράλληλα, ένας άλλος δρόμος θα κατασκευαστεί μέσω της Αρμενίας για να συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με τον θύλακα του Ναχιτσεβάν. Μέχρι τότε, τα ρωσικά συνοριακά στρατεύματα θα επιβλέπουν την υπάρχουσα οδική κυκλοφορία μέσω της Αρμενίας προς το Ναχιτσεβάν.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης την ανταλλαγή κρατουμένων και σορών νεκρών στρατιωτών, καθώς και την επιστροφή «όλων των προσφύγων και των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων» στην επικράτεια του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) και των γύρω περιοχών, υπό την επίβλεψη της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR ). Θεωρητικά, αυτό θα σήμαινε την επιστροφή τόσο των Αρμενίων όσο και των Αζέρων που εκτοπίστηκαν από τη σύγκρουση από το 1991, αν και δεν είναι σαφές πώς θα λειτουργήσει στην πράξη.

Η συμφωνία προκάλεσε ενθουσιασμό στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κόσμος βγήκε στο δρόμο για να πανηγυρίσει. Αντίθετα στην Αρμενία υπάρχει οργή, καθώς θεωρείται πως η χώρα ουσιαστικά έχασε τον πόλεμο.

 4A2DsnW

{https://twitter.com/DailySabah/status/1326043942773809152}

Την ίδια ώρα πλήθος χιλιάδων εξοργισμένων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω από τη Βουλή της Αρμενίας από τη στιγμή που μεταδόθηκε η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας και εκατοντάδες εξ αυτών εισέβαλαν στο κτίριο, έσπασαν παράθυρα και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στο εσωτερικό του κοινοβουλίου, μεταδίδει δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται επιτόπου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 10 Νοε 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.