ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πομπέο σε Βαρθολομαίο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βασικός εταίρος των ΗΠΑ

15:09 - 17 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Πομπέο σε Βαρθολομαίο: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο βασικός εταίρος των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, με συναντήσεις επικεντρωμένες «στη θρησκευτική ελευθερία» και χωρίς καμία προγραμματισμένη συνάντηση με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, πριν ξεναγηθεί στο γειτονικό τζαμί Ρουστέμ Πασά.

Η συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη είχε διάρκεια μία ώρα και αμέσως μετα ο κ. Βαρθολομαίος ξενάγησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στον πατριαρχικο ναό του Αγίου Γεωργίου. Οι δύο άντρες δεν έκαναν δηλώσεις. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, πρόκειται για μια ιστορική επίσκεψη, συνέχεια επισκέψεων και άλλων υπουργών εξεωτερικών των ΗΠΑ όπως της Χίλαρυ Κλίντον και της Μαντλίν Ολμπράιτ κατά το παρελθόν.

Όπως ανέφερε, ο κ. Εμμανουήλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αισθάνθηκε ιδιαίτερα ευτυχής, καθώς συζητήθηκαν θέματα όπως των θρησκευτικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιώματων, της διασφάλισης της παρουσίας χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά και της συμβολής των χριστιανικών κοινοτήτων στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης.

Ερωτηθείς για το αν συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής σε τέμενη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας ο κ. Εμμανουήλ, είπε ότι έγινε συζήτηση, αλλά επειδή πρόκειται για μια πολιτική απόφαση, δεν θα γίνει κάποια δήλωση, απο πλευράς Πατριαρχείου.

Σε tweet του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως “είναι τιμή μου που συναντήθηκα με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και που επισκέφθηκα τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Ως ηγέτης του Ορθόδοξου κόσμου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι βασικός εταίρος, καθώς συνεχίζουμε να προωθούμε την θρησκευτική ελευθερία ανά τον κόσμο”.

{https://twitter.com/SecPompeo/status/1328643331824496640}

Μπροστά από το Πατριαρχείο συγκεντρώθηκε ομάδα εθνικιστών της Ένωσης Τούρκων Νέων, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για την επίσκεψη, την οποία και χαρακτήρισαν προκλητική, αφού ο Αμερικανός αξιωματούχος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και όχι με την τουρκική ηγεσία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.