ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτέλους, η ΕΕ κατάλαβε το...τέχνασμα της Τουρκίας-Ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν

12:17 - 04 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Επιτέλους, η ΕΕ κατάλαβε το...τέχνασμα της Τουρκίας-Ισχυρό μήνυμα στον Ερντογάν
Παρότι δεν ξεκαθάρισε αν η υπομονή της Ευρώπης έχει εξαντληθεί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, έστειλε ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας πρέπει να σταματήσει, τόνισε σύμφωνα με το Reuters την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, όταν ρωτηθηκε για τις κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και το γεγονός ότι η Τουρκία απέσυρε και πάλι το Ορούτς Ρέις πριν από τη Σύνοδο (προφανώς) για να γλιτώσει τις κυρώσεις.

Ο κ. Μισέλ στέλνει λοιπόν το μήνυμα πως η Ευρώπη έχει αντιληφθεί το... τέχνασμα της Τουρκίας και προσθέτει: «Τον Οκτώβριο, ορίσαμε μια θετική ατζέντα και ξεπεράσαμε τον εαυτό μας. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και την εχθρική ρητορική της».

«Θα έχουμε μία συζήτηση κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις 10 Δεκεμβρίου και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα που διαθέτουμε», κατέληξε για το θέμα ο κ. Μισέλ.

Θα υπάρξει άλλη ευκαιρία;

Η Ελλάδα πιέζει από τη μεριά της για κυρώσεις, αλλά η Ευρώπη ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Στην επιστολή Μισέλ, ενόψει της Συνόδου το ζήτημα της Τουρκίας παραπέμπεται απευθείας στους ηγέτες της ΕΕ και δεν δίνεται συγκεκριμένη... γραμμή για το πού θα κινηθούν.

Είναι δεδομένο βέβαια πως η Γερμανία δεν επιιθυμεί κυρώσεις, αλλά υπάρχει και η πλευρά της Γαλλίας που θεωρεί πως η Τουρκία πρέπει να πιεστεί περισσότερο.

Οι δηλώσεις Μισέλ δείχνουν, πάντως, πως τουλάχιστον η Ευρώπη δεν προτίθεται να παίξει άλλο το παιχνίδι της Τουρκίας με το "μπες-βγες" στην ανατολική Μεσόγειο.

Συνεπώς μπορεί να υπάρξει ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα για προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας, που αν η Άγκυρα δεν τηρήσει, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις. Δεν αποκλείεται βέβαια να επιβληθούν και άμεσα κυρώσεις στη Σύνοδο που αξίζει να σημειωθεί πως θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία.

Βέβαια, υπάρχουν ακόμη ημέρες μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου και ενδεχομένως να υπάρξουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Εξαρτάται δηλαδή και από τη στάση της Τουρκίας το επόμενο διάστημα και το αν θα κάνει ειλικρινείς κινήσεις "συμμόρφωσης".

Σίγουρα η Τουρκία θα το σκεφτεί σοβαρά, την ώρα που στις ΗΠΑ ελήφθη ήδη απόφαση για κυρώσεις εναντίον της, λόγω των S-400.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:26 - 04 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.