ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές ΗΠΑ: Το σώμα των εκλεκτόρων επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν

10:35 - 15 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Εκλογές ΗΠΑ: Το σώμα των εκλεκτόρων επικύρωσε τη νίκη Μπάιντεν
Το εκλεκτορικό σώμα επικύρωσε, όπως αναμενόταν, χθες Δευτέρα τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έναντι του Ρεπουμπλικάνου Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν την 3η Νοεμβρίου.

Οι εκλέκτορες που ανέδειξαν οι αμερικανικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου συγκεντρώθηκαν στις πρωτεύουσες των 50 πολιτειών και στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να ψηφίσουν για τον νέο πρόεδρο της χώρας. Οι πρώτες πολιτείες όπου έλαβε χώρα η ψηφοφορία ήταν το Βερμόντ, το Νιου Χαμσάιρ και το Τενεσί – οι δύο πρώτες κερδήθηκαν από τον Τζο Μπάιντεν και η τρίτη από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ψήφος των 55 εκλεκτόρων της Καλιφόρνιας, πολιτείας όπου ο Μπάιντεν επικράτησε με πάνω από το 63% των ψήφων, ήταν πάντως αρκετή για να ξεπεράσει το όριο των 270, συνώνυμο με την επικύρωση της νίκης του από το σώμα. Συνολικά, ο Μπάιντεν εξασφάλισε 306 εκλεκτορικές ψήφους, έναντι 232 του Τραμπ. Όλες οι πολιτείες έχουν κυρώσει τυπικά το αποτέλεσμα.

Η οριστικοποίηση της νίκης Μπάιντεν από τους εκλέκτορες σηματοδοτεί την τελεσίδικη αποτυχία της εκστρατείας Τραμπ για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος μέσω δικαστικών προσφυγών και παρεμβάσεων των πολιτειακών αρχών που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικανούς σε πολιτείες όπου το αποτέλεσμα ήταν οριακό υπέρ του Μπάιντεν.

Θεωρητικά, ο Τραμπ θα έχει μία τελευταία ευκαιρία στις 6 Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει το Κογκρέσο για να επικυρώσει το αποτέλεσμα του εκλεκτορικού κολεγίου.

Στην πράξη, το ενδεχόμενο αυτό φαντάζει αδιανόητο. Για να αμφισβητηθούν τα αποτελέσματα οποιασδήποτε πολιτείας πρέπει να υπάρξει σύμφωνη απόφαση και των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ και στη Γερουσία, όπου το κόμμα του Τραμπ διατηρεί οριακή πλειοψηφία, αρκετοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν ήδη αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.