ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστραλία: Ανοίγει τα σύνορα για την επιστροφή του Ασάνζ

12:10 - 05 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Αυστραλία: Ανοίγει τα σύνορα για την επιστροφή του Ασάνζ
Ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι «ελεύθερος να επιστρέψει στην πατρίδα του», την Αυστραλία μόλις αντιμετωπιστούν νομικές προκλήσεις εναντίον του, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ ​​Μόρισον την Τρίτη(5/1).

Ο Ασάνζ, 49 ετών, κατηγορείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για 18 αδικήματα κατά τη διοίκηση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την αποδέσμευση από το WikiLeaks εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων των ΗΠΑ που λένε ότι θέτουν σε κίνδυνο ζωές.

Να σημειωθεί, πως το δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αρνήθηκε αίτημα έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένας Βρετανός δικαστής απέκλεισε τη Δευτέρα(4/1), το αίτημα έκδοσης στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο Ασάνζ αναμένεται να αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης νόμου κατασκοπείας, λέγοντας ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας που έχει, τον βάζουν σε κίνδυνο αυτοκτονίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει την έκδοση του Ασάνζ με εισαγγελείς που θα προσφύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

«Το σύστημα δικαιοσύνης έχει τους δικούς του κανόνες και δεν έχουμε λόγο σε αυτό. Σε κάθε Αυστραλό, προσφέρεται προξενική υποστήριξη, έτσι, αν η προσφυγή αποτύχει, προφανώς θα μπορούσε να επιστρέψει στην Αυστραλία όπως και κάθε άλλος Αυστραλός », δήλωσε ο Μόρισον στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό 2GB.

"Οπότε, ναι, είναι απλώς μια απλή διαδικασία του νομικού συστήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο’’.

Οι υποστηρικτές του Assange, τον βλέπουν ως ήρωα κατά του κατεστημένου που έχει πέσει θύμα επειδή εξέθεσε τις αδικίες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και αναφέρουν ότι η δίωξή του είναι μια πολιτική επίθεση κατά της δημοσιογραφίας και του ελεύθερου λόγου.

Το WikiLeaks έφτασε στο προσκήνιο όταν δημοσίευσε ένα στρατιωτικό βίντεο των ΗΠΑ το 2010 που δείχνει μια επίθεση του 2007 από ελικόπτερα Apache στη Βαγδάτη που σκότωσε δώδεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο δημοσιογράφων του Reuters. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε χιλιάδες απόρρητα αρχεία και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Το Μεξικό προσέφερε τη Δευτέρα πολιτικό άσυλο στον Ασάνζ, μια κίνηση που θα μπορούσε να εξοργίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.