ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραδοχή Μπολσονάρου: Η Βραζιλία χρεοκόπησε-Δεν μπορώ να κάνω τίποτα

12:21 - 06 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Παραδοχή Μπολσονάρου: Η Βραζιλία χρεοκόπησε-Δεν μπορώ να κάνω τίποτα
Ο πρόεδρος της λατινοαμερικάνικης χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου, παραδέχτηκε την Τρίτη (4/1) ότι η χώρα του έχει φτάσει στην χρεοκοπία.

Πιο συγκεκριμένα, είπε: "Η Βραζιλία χρεοκόπησε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα", αποδίδοντας την κρίση "σε αυτόν τον ιό που προβάλλει ο Τύπος", την ώρα που έλαβαν τέλος οι ενισχύσεις που χορηγούσε το δημόσιο, γλιτώνοντας ως εδώ δεκάδες εκατομμύρια πολίτες από την εξαθλίωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος, ανέφερε πως, "Η Βραζιλία χρεοκόπησε. Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ήθελα να αλλάξω τον πίνακα των μειώσεων των φόρων, αλλά ήρθε αυτός ο ιός που τον τροφοδοτεί ο Τύπος, αυτός ο Τύπος χωρίς ενδιαφέρον", μιλώντας σε υποστηρικτή του που τον χαιρέτισε μπροστά στην επίσημη κατοικία του στην Μπραζίλια.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος αναφερόταν στη μεταρρύθμιση των φορολογικών συντελεστών ώστε να αυξηθεί το επίπεδο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από φόρους, προεκλογική υπόσχεση του ακροδεξιού πολιτικού ο οποίος εξελέγη δεσμευόμενος να εφαρμόσει οικονομικά φιλελεύθερο πρόγραμμα, σύμφωνα με την ΑΜΠΕ.

Η οικονομική κατάρρευση της χώρας οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι κυβερνήτες των πολιτειών στην προσπάθειά τους να σταματήσουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, παρά τα μέτρα, οι θάνατοι στην χώρα, λόγω της πανδημίας, έχουν φτάσει τους 198.000.

Ο πρόεδρος είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται χάρη στις έκτακτες χρηματικές ενισχύσεις που προσφέρονταν επί εννέα μήνες σε 68 εκατομμύρια Βραζιλιάνους, σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού, οι οποίες σταμάτησαν να χορηγούνται, λόγω πίεσης από τις αγορές και φόβων για μεγάλο έλλειμμα και χρέος.

Για τον Μαρσέλου Νέρι, διευθυντή του Κέντρου Κοινωνικής Πολιτικής του Ιδρύματος Ζετούλιου Βάργκας (FGV), η εξέλιξη αυτή οδηγεί τη χώρα "στο χείλος της κοινωνικής αβύσσου".

Παράλληλα, τα κρούσματα του κορονοϊού και οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου συνεχώς αυξάνονται. Σε ένα εικοσιτετράωρο, υπήρξαν 1.171 θάνατοι, ενώ επιβεβαιώθηκαν σχεδόν 57.000 κρούσματα, ανακοίνωσε την Τρίτη(5/1) το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τις επόμενες εβδομάδες, λόγω των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων και των οικογενειακών συγκεντρώσεων στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προειδοποιούν ειδικοί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.