ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνοδος Κορυφής: Μηνύματα πως ο «εφιάλτης» δεν τελείωσε-Lockdown και ύφεση

12:38 - 22 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Σύνοδος Κορυφής: Μηνύματα πως ο «εφιάλτης» δεν τελείωσε-Lockdown και ύφεση
Το μήνυμα που εξέπεμψαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (21/1) ήταν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικό, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Οι μεταλλάξεις δημιουργούν τεράστια ανασφάλεια σε μία ήδη πληγωμένη Ευρώπη.

Στην Ελλάδα μπορεί αυτό το διάστημα τα πράγματα να είναι σχετικά καλά σε επιδημιολογικό επίπεδο, ωστόσο, οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης βρίσκονται στο "κόκκινο" και οι ηγέτες τους ανησυχούν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιέγραψαν μια ζοφερή εικόνα της εξελισσόμενης πανδημικής καταστροφής, προειδοποιώντας ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού θα κρατήσουν την ήπειρο σε μεγαλύτερο και δυνητικά αυστηρό lockdown, χωρίς σαφή χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών που προκαλούν την ύφεση.
 
Την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για περαιτέρω περιορισμούς στα ταξίδια, ενώ οι εμβολιασμοί δεν θα επιταχύνουν πραγματικά μέχρι να εγκριθούν περισσότερα εμβόλια. Στον... πάγο μπαίνει και η πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού, για ταξιδιωτικό σκοπό, καθώς κρίθηκε πως δεν είναι της παρούσης.

Στο μεταξύ, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδότησε ότι η ευρωζώνη κατευθύνεται σε ύφεση διπλής πτώσης και οι αγορές ομολόγων της ηπείρου αρχίζουν να ανησυχούν.

Με λίγα λόγια, η Σύνοδος δεν έδωσε απάντηση στο πότε θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Χρειάζεται αρκετός χρόνος ακόμα για να έχουμε μια σαφή απάντηση και σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, δεν επιτρέπεται εφησυχασμός.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.