ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κόντρα» στ’ ανθρώπινα δικαιώματα οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου!

13:54 - 28 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
«Κόντρα» στ’ ανθρώπινα δικαιώματα οι τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου!
Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε την Πέμπτη (28/1), αυστηρούς κανόνες, για την αποφυγή των σημαντικών κινδύνων για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, που δημιουργεί η αυξανόμενη χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου.

Ορισμένες εφαρμογές αναγνώρισης προσώπου πρέπει να απαγορευθούν εντελώς για την αποφυγή διακρίσεων, υπογραμμίζεται στην σχετική δήλωση.

Προτείνεται, μάλιστα, ν’ απαγορευθεί εντελώς η χρήση της αναγνώρισης προσώπου, με μοναδικό σκοπό τον προσδιορισμό του χρώματος του δέρματος ενός ατόμου, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής , ηλικία, υγεία ή κοινωνική κατάσταση.

Αυτή η απαγόρευση θα πρέπει επίσης να εφαρμοστεί στις τεχνολογίες «επηρεασμού της αναγνώρισης» - οι οποίες μπορούν να προσδιορίσουν τα συναισθήματα και να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, των εσωτερικών συναισθημάτων, της ψυχικής υγείας ή του επιπέδου εμπλοκής των εργαζομένων - δεδομένου ότι ενέχουν σημαντικούς κινδύνους σε τομείς όπως η απασχόληση, η πρόσβαση στην ασφάλιση και την εκπαίδευση.

«Στην καλύτερη περίπτωση, η αναγνώριση προσώπου μπορεί να είναι βολική, βοηθώντας μας να ξεπεράσουμε εμπόδια στην καθημερινή μας ζωή. Στη χειρότερη περίπτωση, απειλεί τα ουσιώδη ανθρώπινα δικαιώματά μας, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικής ζωής, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης, εξουσιοδοτώντας τις κρατικές αρχές και άλλους να παρακολουθούν και να ελέγχουν σημαντικές πτυχές της ζωής μας - συχνά χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή μας ", δήλωσε η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić συμπληρώνοντας ότι «Αλλά αυτό μπορεί να σταματήσει. Αυτές οι οδηγίες διασφαλίζουν την προστασία της προσωπικής αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των προσωπικών τους δεδομένων. "

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που εξέδωσε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφέρουν ότι απαιτείται μια δημοκρατική συζήτηση σχετικά με τη χρήση ζωντανής αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους και σχολεία, υπό το φως της εισβολής τους, και ενδεχομένως επίσης σχετικά με την ανάγκη για μορατόριουμ εν αναμονή περαιτέρω ανάλυσης.

Η χρήση κρυφών ζωντανών τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου από την επιβολή του νόμου θα ήταν αποδεκτή μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο και αναλογικό για την πρόληψη επικείμενων και ουσιαστικών κινδύνων για τη δημόσια ασφάλεια που τεκμηριώνονται εκ των προτέρων. Οι ιδιωτικές εταιρείες δεν πρέπει να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν αναγνώριση προσώπου σε μη ελεγχόμενα περιβάλλοντα, όπως εμπορικά κέντρα, για σκοπούς μάρκετινγκ ή ιδιωτικής ασφάλειας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αναπτύχθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ατόμων όσον αφορά την Αυτόματη Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων, η οποία συγκεντρώνει εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν τα 55 κράτη μέρη της Σύμβασης καθώς και 20 χώρες παρατηρητές.

Η Σύμβαση, η πρώτη δεσμευτική διεθνής συνθήκη που ασχολείται με την ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων, άνοιξε για υπογραφή στο Στρασβούργο πριν από σαράντα χρόνια , στις 28 Ιανουαρίου 1981.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 13:56 - 28 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.