ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλια:Το δόγμα «Πρώτα η Ευρώπη» θέτει σε εφαρμογή η Κομισιόν

12:14 - 29 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Εμβόλια:Το δόγμα «Πρώτα η Ευρώπη» θέτει σε εφαρμογή η Κομισιόν
Κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία των εμβολιασμών αναμένεται να πάρει την Παρασκευή (29/1) η ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως με συντονισμένες ενέργειες, η Κομισιόν θα επιχειρήσει να ξαναβάλει στις ράγες το πρόγραμμα εμβολίων.

Πρώτη κίνηση για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στις προμήθειες των εμβολίων είναι να απαιτηθεί από τις εταιρείες που εξάγουν εμβόλια να καταθέτουν σχέδιο στην ΕΕ, η οποία θα μπορεί να μπλοκάρει τις εξαγωγές.

Pfizer και Astrazeneca έχουν εργοστάσια παραγωγής στις Βρυξέλλες και η ΕΕ επιθυμεί να ελέγχει απόλυτα το τι βγαίνει προς Τρίτες Χώρες.

Ιδιαίτερα με την Astrazeneca η διένεξη είναι έντονη, καθώς η Κομισιόν θεωρεί πως η εταιρεία δεν σέβεται τη σύμβαση που έχει υπογράψει και για το κέρδος παραδίδει εμβόλια σε άλλες χώρες όπως η Βρετανία, με αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη εμβολίων στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αναμένεται να εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου της Astra.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Charles Michel έθεσε την προοπτική αποτελεσματικής κατάσχεσης του ελέγχου της παραγωγής εμβολίων με νομικά μέσα, εάν τα μέτρα της Επιτροπής αποτύχουν να επαναφέρουν το πρόγραμμα εμβολιασμών σε καλό δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη εμφανίζεται αποφασισμένη να καλύψει τα λάθη της και να χρησιμοποιήσει ακόμα και μέσα που δεν συνηθίζει. Το νέο μότο είναι "Πρώτα η Ευρώπη".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:31 - 29 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.