ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιανμάρ: «Φουντώνουν» οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος-Πυροβολήθηκε γυναίκα

13:06 - 11 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Μιανμάρ: «Φουντώνουν» οι διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος-Πυροβολήθηκε γυναίκα
Μια γυναίκα που τραυματίστηκε σοβαρά σε διαμαρτυρία για το στρατιωτικό πραξικόπημα της Μιανμάρ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τραυματίστηκε σε μια διαμαρτυρία την Τρίτη στην πρωτεύουσα Νέπιντο, καθώς η αστυνομία να προσπαθεί να διαλύσει διαδηλωτές χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες ύδατος, λαστιχένιες και μεταλλικές σφαίρες.

Ομάδες δικαιωμάτων και ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι η γυναίκα πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Έχουν υπάρξει αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς, καθώς η αστυνομία αύξησε τη χρήση βίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει νεκροί.

Δεκάδες χιλιάδες εμφανίστηκαν σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος, το οποίο ανέτρεψε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Κι την περασμένη εβδομάδα, παρά την πρόσφατη απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων και της νυχτερινής απαγόρευσης.

Την Τρίτη, η αστυνομία χρησιμοποίησε εκτοξευτήρες ύδατος στο Νέπιντο εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.

Υπήρξαν προειδοποιητικοί πυροβολισμοί στον αέρα με λαστιχένιες σφαίρες και γιατροί αργότερα δήλωσαν ότι φαίνεται ότι πυρομαχικά έπληξαν διαδηλωτές.

Σύμφωνα με το BBC Burmese, το οποίο μίλησε σε έναν ανώνυμο ιατρό από νοσοκομείο Νέπιντο, η γυναίκα υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι και ένας άλλος διαδηλωτής είχε τραυματισμούς στο στήθος. Η γυναίκα βρίσκεται στην εντατική.

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν «έντονη ανησυχία» για τη βία της Τρίτης. "Η χρήση δυσανάλογης δύναμης εναντίον των διαδηλωτών είναι απαράδεκτη", δήλωσε η Όλα Άλμγκριν, συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών στη Μιανμάρ.

Προηγούμενες διαδηλώσεις ενάντια στη στρατιωτική κυριαρχία δεκαετιών της χώρας, το 1988 και το 2007, είδαν μεγάλο αριθμό διαδηλωτών να σκοτώνονται από τις δυνάμεις ασφαλείας. Τουλάχιστον 3.000 διαδηλωτές πέθαναν το 1988 και τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2007. Χιλιάδες φυλακίστηκαν και στις δυο περιπτώσεις.

Αργά την Τρίτη, ο στρατός της Μιανμάρ επιτέθηκε επίσης στην έδρα του κόμματος της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία της Σου Κι (NLD) στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, Γιανγκόν, ανέφερε το κόμμα.

Σύμφωνα με το BBC Burmese, οι δυνάμεις ασφαλείας έσπασαν τις πόρτες με βία. Κανένα μέλος του κόμματος δεν ήταν παρόν στο κτίριο εκείνη τη στιγμή. Πλάνα έδειξαν κατεστραμμένους σέρβερ υπολογιστών και λεηλατημένα ντουλάπια.

Η επιδρομή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης της χώρας, η οποία διαρκεί από τις 20:00 έως τις 04:00.

Τα γεγονότα της Τετάρτης – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Στην ανατολική πολιτεία Καγιά, δεκάδες αστυνομικοί ενώθηκαν με το κίνημα των διαδηλωτών και πραγματοποίησαν δική τους διαδήλωση.

Σύμφωνα με τοπικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, τα πανό τους έγραφαν "Στεκόμαστε με τον λαό" και "Δεν θέλουμε δικτατορία".

Ένας διαδηλωτής που ήταν παρών είπε πως έλαβαν μέρος 40 αξιωματικοί και αργότερα φάνηκαν να προσπαθούν να προστατεύσουν τους διαδηλωτές από την αστυνομία.

Ένας άλλος μάρτυρας είπε ότι μερικοί από τους διαδηλωτές της αστυνομίας συνελήφθησαν αργότερα.

Ταυτόχρονα, μεγάλα πλήθη συνέχισαν να μαζεύονται σε διάφορες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Νέπιντου και της Γιανγκόν.

Αρκετές ομάδες νέων πραγματοποίησαν πολύχρωμες διαδηλώσεις φορώντας μακριά φουστάνια, καθισμένοι σε φουσκωτές μπανιέρες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.