ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποταμιεύσεις 2,9 τρισ. δολάρια στις μεγάλες οικονομίες- «Καύσιμο» για ανάκαμψη

13:17 - 03 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Αποταμιεύσεις 2,9 τρισ. δολάρια στις μεγάλες οικονομίες- «Καύσιμο» για ανάκαμψη
Οι αποταμιεύσεις που ήρθαν ως απόρροια των lockdowns υπολογίζονται στα 2,9 τρισ. δολάρια όσον αφορά στις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Οικονομολόγοι θεωρούν αυτό το απόθεμα ως... θεμέλιο για μια ισχυρή ανάκαμψη.

Τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες μεγάλες χώρες ευρωζώνης ξεκίνησαν να αποταμιεύσουν τα χρήματά τους όταν αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι στο πρώτο κύμα της πανδημίας που άφησε παράλληλα ανενεργή την οικονομία και κλειστά τα καταστήματα. Η ίδια τάση αναμένεται πιθανότατα να συνεχιστεί για όσο παραμένουν οι περιορισμοί και οι κυβερνήσεις ανανεώνουν την οικονομική στήριξη.

Παραπάνω από το μισό από αυτό το ποσό, πάνω από τα  1,5 τρισ. δολάρια δηλαδή, προέρχεται μόνο από τις ΗΠΑ, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Αυτές οι αποταμιεύσεις αποτελούν το «καύσιμο» που θα τροφοδοτήσει την ανάκαμψη των οικονομιών αφού τεθεί υπό έλεγχο ο νέος κορωνοϊός και νικηθεί τελικά με την χορήγηση των εμβολίων σε επαρκή αριθμό ατόμων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η αισιόδοξη οπτική θέλει αυτά τα χρήματα να «σκάνε» στα ψώνια καθώς οι καταναλωτές επιστρέφουν στα καταστήματα  λιανικής πώλησης, στα εστιατόρια, στους χώρους διασκέδασης, στα τουριστικά θέρετρα και τις αθλητικές εκδηλώσεις.  

Η πιο συγκρατημένη οπτική θέλει αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη χρεών ή την εκ νέου αποταμίευσή τους έως ότου ο κορωνοϊός αποτελεί μακρινή ανάμνηση ή η αγορά εργασίας αποκτήσει νέα δυναμική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.