ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αδυναμία της ΕΕ να βρει...κοινό βηματισμό για το εμβόλιο Astrazeneca

10:45 - 08 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Αδυναμία της ΕΕ να βρει...κοινό βηματισμό για το εμβόλιο Astrazeneca
Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει χωρίς ενιαία απάντηση στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει συνδεθεί με έναν σπάνιο τύπο θρόμβων αίματος.

Στη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις για τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού, σύμφωνα με κοινή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Πορτογαλίας, που ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου κάλεσε τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν πυροδοτεί τη διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο», είπε.

Ωστόσο, στη δήλωση μετά τη συνάντηση, η ΕΕ δήλωσε ότι οι υπουργοί μοιράστηκαν «τις διαφορετικές ερμηνείες τους» γύρω από την έκθεση ασφαλείας του EMA, υποδεικνύοντας ποιες μπορεί να είναι οι βαθιές διαφορές στο μέλλον.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της ΕΕ έχει συναντήσει δυσκολίες λόγω κακού προγραμματισμού, καθυστερήσεων στον εφοδιασμό, αναστολών χορήγησης λόγω των περιστατικών θρομβώσεων και ολοένα αυξανόμενη έλλειψη αλληλεγγύης, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Το γεγονός ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ δεν δίνουν μία κοινή απάντηση στους πολίτες τους, ασφαλώς και δεν βοηθά στο να τρέξουν οι εμβολιασμοί με τον επιθυμητό ρυθμό και συντηρούν ερωτηματικά.

Ο EMA από τη μεριά του δεν εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση, αφήνοντας τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν πώς θα διαχειριστούν το ζήτημα και αναμένεται να ξεκινήσει νέος γύρος αποφάσεων περιορισμού της χρήσης του συγκεκριμένου εμβολίου.

Η Ιταλία ακολούθησε ήδη τη Γερμανία και τη Γαλλία προτείνοντας το μόνο για άτομα άνω των 60 ετών. Η Ελλάδα για την ώρα συνεχίζει κανονικά τους εμβολιασμούς υπογραμμίζοντας και τη θέση του ΕΜΑ πως οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.