ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: «Παύση» του εμβολίου Johnson & Johnson λόγω θρομβώσεων

14:40 - 13 Απρ 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: «Παύση» του εμβολίου Johnson & Johnson λόγω θρομβώσεων
Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας ζήτησαν την Τρίτη 13/4 άμεση παύση στη χρήση του εμβολίου μίας δόσης της Johnson & Johnson, αφού έξι παραλήπτες στις Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια σπάνια διαταραχή που αφορούσε θρόμβους αίματος εντός περίπου δύο εβδομάδων από τον εμβολιασμό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Και οι έξι παραλήπτες ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 18 και 48 ετών. Μία γυναίκα πέθανε και μια δεύτερη γυναίκα στη Νεμπράσκα νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Σχεδόν επτά εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι στιγμής, και περίπου εννέα εκατομμύρια επιπλέον δόσεις έχουν αποσταλεί στις πολιτείες.

Ενώ η αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε ως σύσταση για τους επαγγελματίες υγείας, η κυβέρνηση θα σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλους τους χώρους εμβολιασμού.

Παράλληλα, θα εξεταστούν οι πιθανοί δεσμοί μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων και θα καθοριστεί εάν ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων θα πρέπει να συνεχίσει να επιτρέπει τη χρήση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες ή να περιορίζει την έγκριση.

Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να περιπλέξει αρκετά τις προσπάθειες εμβολιασμού των ΗΠΑ σε μια εποχή που πολλά κράτη έχουν αύξηση κρουσμάτων και επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την διστακτικότητα των πολιτών προς τα εμβόλια.

Να σημειωθεί ότι η τεχνολογία του εμβολίου της Johnson & Johnson, είναι παρόμοια με αυτή της AstraZeneca, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να βγάλουν πιο γρήγορα συμπεράσματα.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να φανεί κατά πόσο η συγκεκριμένη απόφαση θα επηρεάσει την ΕΕ και την Ελλάδα η οποία παραλαμβάνει τις πρώτες δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου την Τετάρτη 14/4. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 13 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.