ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένα ακόμη βήμα για τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά

17:30 - 14 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Ένα ακόμη βήμα για τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά
Ένα ακόμα βήμα για τα ταξιδιωτικά πιστοποιητικά της ΕΕ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (14/4), καθώς οι αντιπροσωπείες των κρατών- μελών συμφώνησαν να διαπραγματευθoύν λεπτομέρειες με τους ευρωβουλευτές τον Μάιο.

Οι 27 χώρες μέλη «υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να έχουν έτοιμο το πλαίσιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021», αναφέρεται σε έγγραφο που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ και το οποίο είδε το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κομισιόν τα πιστοποιητικά θα επιτρέπουν τα ταξίδια για εμβολιασμένους, για όσους έχουν αναρρώσει από Covid-19 και τέλος όσους έχουν αρνητικό τεστ μέχρι και λίγες ώρες πριν ταξιδέψουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει επίσης να συμφωνήσει στην πρόταση ώστε αυτή να τεθεί σε ισχύ, πρόκειται να διαμορφώσει τη θέση του αργότερα αυτό το μήνα και οι τελικές συνομιλίες ανάμεσα στους ευρωβουλευτές, τους πρεσβευτές των χωρών και την Κομισιόν αναμένεται να αρχίσουν τον Μάιο.

Στόχος είναι τα πιστοποιητικά να είναι διαθέσιμα στους τουρίστες μέσα στον Ιούνιο.

Οι χώρες της ΕΕ εργάζονται παραλλήλως για να διασφαλίσουν «ότι έχουν εφαρμοσθεί οι απαραίτητες τεχνολογικές λύσεις», αναφέρεται στην απόφαση των 27 της ΕΕ, ώστε τα νέα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή σε χαρτί, να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις εγκριθούν.

Αεροπορικές εταιρείες και οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί έχουν ήδη εισαγάγει εφαρμογές στα κινητά που μπορούν να ενσωματώσουν πληροφορίες για τα τεστ και τους εμβολιασμούς.

Η συμφωνία των κρατών μελών περιλαμβάνει προβλέψεις κατά των διακρίσεων σε βάρος αυτών που δεν μπορούν ή δεν επιθυμούν να εμβολιασθουν και επιτρέπει τη διενέργεια ενός φάσματος από τεστ για να αποδεικνύεται η ανάρρωση. 

Ενώ τα κράτη μέλη θα είναι υποχρεωμένα να αναγνωρίζουν τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, συγκεκριμένες χώρες θα μπορούν επίσης να εκδίδουν πιστοποιητικά που καλύπτουν εμβόλια, όπως το ρωσικό Sputnik ή το κινεζικό Sinovac, τα οποία έχουν εγκριθεί μόνο στην επικράτειά τους.

Οι άλλες χώρες της ΕΕ θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν ένα πιστοποιητικό που αφορά κάποιο εμβόλιο το οποίο δεν έχει εγκριθεί από τις κανονιστικές αρχές της ΕΕ.

Η Ελλάδα αίρει περιορισμούς

Στο μεταξύ, η Ελλάδα σχεδιάζει να άρει την υποχρεωτική καραντίνα για ταξιδιώτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ακόμη πέντε χώρες, με την προϋπόθεση είτε να έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά του κορονοϊού είτε να έχουν αρνητικό τεστ PCR τουλάχιστον 72 ώρες πριν το ταξίδι τους, τόνισε ανώτερη κυβερνητική πηγή στο πρακτορείο Reuters.

Οι πολίτες της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σερβίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα μέσω των αεροδρομίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Χανίων, Ρόδου, Κω, Μυκόνου, Σαντορίνης και Κέρκυρας, καθώς και μέσω δύο χερσαίων συνοριακών διαβάσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 14 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.