ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον «πάγο» η επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας λόγω των εκατέρωθεν κυρώσεων

21:34 - 04 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Στον «πάγο» η επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας λόγω των εκατέρωθεν κυρώσεων
Οι Βρυξέλλες ανέστειλαν τις προσπάθειες επικύρωσης της επενδυτικής συμφωνίας, που είχε επιτευχθεί με την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις (φωτο).

«Έχουμε αναστείλει τις δραστηριότητες επικύρωσης της συμφωνίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο γαλλικό πρακτορείο. «Είναι ξεκάθαρο στην τρέχουσα κατάσταση με την επιβολή των κυρώσεων της Ε.Ε. ενάντια στην Κίνα και τα κινεζικά αντίποινα, ακόμα και ενάντια σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι το περιβάλλον δεν είναι πρόσφορο για μια επικύρωση της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τις πρώτες κυρώσεις κατά της Κίνας μετά από 30 χρόνια με αφορμή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. Η Κίνα απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε ευρωπαϊκές οντότητες και αξιωματούχους.

{https://twitter.com/VDombrovskis/status/1389647030964871168}

Η συμφωνία για να τεθεί σε ισχύ, πρέπει να επικυρωθεί από το συμβούλιο της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα ήταν ανάμεσα στις προτεραιότητες του Βερολίνου και προσωπικά της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε πάρει «πάνω της» την υπόθεση από την τότε που η χώρα της είχε αναλάβει την εξάμηνη περιοδική προεδρία της ΕΕ.

Από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει τους δασμούς που είχε επιβάλλει στο διμερές εμπόριο με την Κίνα, ο Ντοναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι «θέλει να συζητήσει πρώτα με τους Ευρωπαίους εταίρους του».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.