ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΕΚΤ ίσως μειώσει τις αγορές ομολόγων τον Ιούνιο

12:57 - 07 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Η ΕΚΤ ίσως μειώσει τις αγορές ομολόγων τον Ιούνιο
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αποφασίσει να μειώσει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για τον κορονοϊό (PEPP) τον Ιούνιο, εφόσον δεν επιδεινωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Martins Kazaks.

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει πολύ χαλαρή και μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Ο Kazaks δήλωσε ότι η δέσμευση της ΕΚΤ να διατηρήσει ευνοϊκές τις χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένει «κλειδί» για τον καθορισμό της έκτασης της στήριξης που απαιτείται για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Αν και οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, οι πραγματικές – μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού – παρέμειναν πολύ χαμηλές μετά την απόφαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο να αυξήσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων.  

«Αν οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, τον Ιούνιο μπορούμε να αποφασίσουμε μικρότερες αγορές», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στο Bloomberg, προσθέτοντας ότι η ευελιξία βρίσκεται στο επίκεντρο του PEPP.

Στήριξη και μετά το τέλος της πανδημίας

O Kazaks σημείωσε ότι η οικονομία θα χρειαστεί σημαντική νομισματική στήριξη για αρκετό διάστημα μετά το τέλος της πανδημίας. Αυτή η στήριξη δίνεται με τις έκτακτες αγορές ομολόγων, τα αρνητικά επιτόκια και τα στοχευμένα δάνεια που διατηρούν χαλαρά τα επιτόκια για τα τραπεζικά δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Η δήλωση του υπονοεί ότι ενδεχόμενες περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες και μήνες δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αυξημένη στήριξη από την ΕΚΤ.

«Θα αντιδράσουμε σε όλες τις αυξήσεις των επιτοκίων; Όχι, επειδή τα επιτόκια κάποια στιγμή θα πρέπει να αυξηθούν», σημείωσε, προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε ένα ευρύ φάσμα μεταβλητών και η σημασία τους μπορεί να αλλάξει διαχρονικά λόγω πολλών παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι η φάση της ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο, η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4% φέτος. Στελέχη της ΕΚΤ, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Φίλιπ Λέιν, θεωρούν ότι η πρόβλεψη αυτή παραμένει ρεαλιστική, παρά τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο, καθώς στην Ευρώπη αυξάνεται ο ρυθμός των προγραμμάτων εμβολιασμού κατά του κορονοϊού.

Ο Kazaks είπε ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποιος λόγος για να πιστεύουμε ότι το PEPP θα παραταθεί και πέραν του Μαρτίου 2022 που είναι η καταληκτική προθεσμία του, ενώ δήλωσε ότι οι οικονομικές εξελίξεις μπορεί να επιτρέψουν στην ΕΚΤ να ολοκληρώσει το πρόγραμμα χωρίς να χρησιμοποιήσει το συνολικό προβλεπόμενο ποσό των 1,85 τρισ. ευρώ.

Παράλληλα, είπε, είναι πρόωρο να γίνεται συζήτηση για την έξοδο από το PEPP καθώς υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. «Αν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν, όπως είναι σήμερα, όταν λήξει το PEPP, θεωρώ ότι θα συζητήσουμε σίγουρα την αύξηση του APP», δήλωσε ο Kazaks, αναφερόμενος στο παλαιότερο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της ΕΚΤ, το οποίο «τρέχει» σήμερα με αγορές 20 δισ. ευρώ τον μήνα. «Η νομισματική πολιτική θα παραμείνει πολύ διευκολυντική, αν χρειαστεί μπορούμε επίσης να σχεδιάσουμε νέα μέσα», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.