ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

CySOPEx 2021: Πανευρωπαϊκό δίκτυο διαχείρισης κυβερνοεπιθέσεων

16:45 - 19 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
CySOPEx 2021: Πανευρωπαϊκό δίκτυο διαχείρισης κυβερνοεπιθέσεων
Από σήμερα (19/5) βρίσκεται σε εξέλιξη η πανευρωπαϊκή άσκηση για την αποτροπή ευρειών και διασυνοριακών κυβερνοεπιθέσεων, με την ονομασία CySOPEx 2021. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης άσκησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θέσει σε εφαρμογή το πανευρωπαϊκό δίκτυο διαχείρισης κρίσεων στον ευρωπαϊκό κυβερνοχώρο (CyCLONe – Cyber Crises Liaison Organisation Network), το οποίο θα συνδέει, κατά τη διάρκεια της εκάστοτε κυβερνοεπίθεσης εναντίον της ΕΕ, τον τεχνικό τομέα τέτοιων κρίσεων με τον πολιτικό.

Σκοπός του δικτύου είναι η διαχείριση των κρίσεων να γίνεται με το συγχρονισμό της πολιτικής ηγεσίας και των τεχνικών αρμόδιων, καθώς και να υπάρχει σταθερή και ταχεία ροή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών και των θεσμών και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την τρέχουσα άσκηση, τα κράτη-μέλη θα ελεγχθούν ως προς την ικανότητα τους να ανταποκρίνονται ταχέως και να συνεργάζονται με αποτελεσματικότητα, σε κάποια ενδεχόμενη ευρεία και διασυνοριακή κυβερνοεπίθεση εναντίον του ευρωπαϊκού μπλοκ των 27. Από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην άσκηση λαμβάνουν μέρος και τα 27 κράτη μέλη, με την προεδρεύουσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πορτογαλία να έχει αναλάβει την οργάνωση μαζί με την ENISA, την υπηρεσία για την κυβερνοασφάλεια της ΕΕ.

«Πρόσφατα περιστατικά έχουν αποδείξει τη σημασία της συνεργασίας και της ευθυγραμμισμένης ανταπόκρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του δικτύου CyCLONe και εκπρόσωπος της πορτογαλικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Τζοάο Άλβες, τονίζοντας ότι η CySOPEx 2021 είναι εξαιρετικής σημασίας στην εξέλιξη του δικτύου.

Συγκεκριμένα, η CySOPEx 2021 εστιάζει περισσότερο στο προσωπικό της ευρωπαϊκής κυβερνοασφάλειας που ειδικεύεται στη διαχείριση κρίσεων και τις διεθνείς σχέσεις και στηρίζει τα κέντρα λήψεις αποφάσεων πριν και κατά τη διάρκεια της εκάστοτε κρίσης. Κύρια αποστολή τους είναι να η παροχή γνώσης και οδηγιών σε σχέση με την οργάνωση της διαχείρισης των κρίσεων, τη λήψη αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο και την αναγνώριση των «απειλητικών» περιστατικών.

Την CySOPEx 2021 θα ακολουθήσει η CyberSOPex 2021 αργότερα αυτή τη χρονιά, με κύριο αντικείμενο της τις τεχνικές παραμέτρους των κυβερνοεπιθέσεων και των επακόλουθων κρίσεων στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.