ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Ερντογάν... θυμήθηκε το Σχέδιο Ανάν- Επίθεση σε Ελλάδα, ΕΕ

08:35 - 02 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Ο Ερντογάν... θυμήθηκε το Σχέδιο Ανάν- Επίθεση σε Ελλάδα, ΕΕ
O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (1/6) συνέντευξη στην τουρκική κρατική τηλεόραση, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις σκέψεις Τουρκίας - ΗΠΑ, ενώ είχε πολλά να πει και για το Κυπριακό, κατακρίνοντας Ελλάδα και ΕΕ.

Αναφερόμενος αρχικά στην ένταση που υπάρχει το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο Ερντογάν είπε:

«Ο λόγος είναι η δήθεν γενοκτονία των Αρμενίων. Βαρεθήκαμε πια! Όταν κάθε φορά φτάνει η 24η Απριλίου, σκεφτόμαστε τί θα πει η Αμερική για τους Αρμένιους. Τελείωσες τις δουλειές σου και θα γίνεις τώρα και συνήγορος των Αρμενίων; Άσε αυτή τη δουλειά στους ιστορικούς και τους δικηγόρους», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Όσον αφορά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν είπε οι προετοιμασίες συνεχίζονται. «Θα ρωτήσουμε φυσικά γιατί οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ διάγουν μια τέτοια φάση έντασης.

Συνεργαστήκαμε με τους Δημοκρατικούς πριν από εσάς, αλλά δεν υπήρχε αυτό. Συνεργαστήκαμε επίσης με τον Μπους, συνεργαστήκαμε με τον Ομπάμα, που ήταν Δημοκρατικός, αλλά δεν βίωσα τέτοια ένταση μαζί τους. Στη συνέχεια συνεργαστήκαμε με τον κ. Τραμπ ως Ρεπουμπλικανό, δεν είχαμε καμία ένταση μαζί του. Αντίθετα, είχαμε μία πολύ βατή τηλεφωνική διπλωματία, ήμασταν άνετοι, ό,τι κι αν κάναμε... Δυστυχώς, αυτή η συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν, η επαφή μας μαζί του δεν ήταν τόσο άνετη».

«Δύο είναι τα ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για εμάς, εκτός από τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Ένα από αυτά είναι η γενοκτονία των Αρμενίων. Είναι επίσης ο αγώνας μας ενάντια στη FETÖ και το άλλο είναι ο αγώνας μας ενάντια στο YPG. Η Αμερική λέει ότι το YPG δεν συνδέεται με το PKK».

Για τους S-400 o Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν τους αγόρασαν στα καλά καθούμενα, τους αγόρασαν επειδή τους χρειάζονταν.

«Εξάλλου η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό της;» αναρωτήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Κυπριακό

Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και τη νέα γραμμή της Τουρκίας για λύση δύο κρατών, Ο Τούρκος Πρόεδρος... θυμήθηκε το σχέδιο Ανάν και επέρριψε ευθύνες σε Ελλά, Κύπρο και ΕΕ:

«Κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την ανατολική Μεσόγειο, κάθε τόσο φέρνετε μπροστά μας την Κύπρο. Μέσα στην ΕΕ -πιστέψτε το- καμιά χώρα δεν γνωρίζει πώς χωρίστηκε η Κύπρος. Πώς έγινε ο διαχωρισμός. Πως έγιναν οι συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ. Κανένας δεν τα ξέρει αυτά. Ο μόνος ηγέτης που τα ξέρει αυτά είμαι εγώ. Αν πούμε στο Μπούργκενστον έγινε αυτό, ούτε ο Μητσοτάκης δεν το γνωρίζει. Τί συζητήθηκε εκεί; Με ποιον συζήτησε; Ο Κόφι Ανάν ήταν εκεί. Ασφαλώς τώρα δεν είναι πλέον. Αποδήμησε. Ήταν ένας άτομο εκεί, ο Φερχόϊγκεν, είχε συμμετάσχει ως εκπρόσωπος της ΕΕ, όπου και να πήγαινε έλεγε την αλήθεια. Αλλά κανείς δεν τον ρωτούσε γιατί αν τον ρωτούσε θα έλεγε την αλήθεια. Αλλά εγώ ήμουν εκεί για λογαριασμό της χώρας μου. Εμείς τα ζήσαμε όλα αυτά εκεί, τα είδαμε. Θα τους τα αποκαλύψουμε κάποια στιγμή. Τι απόφαση βγήκε εκεί και αποχωρήσαμε. Μάλιστα μετά από εκείνη τη συνάντηση οι Έλληνες και οι Ε/Κ θα αποσύρονταν από το τραπέζι και ο Κόφι Ανάν τους είπε ‘όχι, δεν μπορείτε να αποχωρήσετε’. Τους είπε ‘έδωσα τον λόγο μου στον Ερντογάν. Θα τελειώσουμε τη δουλειά εδώ και μετά θα αποχωρήσουμε’. Επέστρεψαν πάλι και κάθισαν.

Και μετά από αυτή τη συνάντηση έγινε δημοψήφισμα. Και στο δημοψήφισμα, στον νότο βγήκε ‘όχι’ με 65%  και στον βορρά ‘ναι’. Και τί έγινε που βγήκε ‘ναι’ στον βορρά; Άφησαν έξω το βορρά και ενέταξαν τον νότο στην ΕΕ. Αυτοί δεν είναι ειλικρινείς. Και από τότε υπήρχαν οικονομικές κυρώσεις και αυτές τις οικονομικές κυρώσεις δεν τις εφάρμοσαν. Είχαν να δώσουν χρήματα στην Τ/Κ πλευρά και δεν τα πλήρωσαν. Τώρα έρχονται και χωρίς να ντρέπονται ρωτούν: ‘έχετε δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και του πετρελαίου γύρω από την Κύπρο;’. Αν ήταν στο χέρι τους θα έλεγαν ‘αδειάστε μας το χώρο και φύγετε από εδώ’. Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε.

ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν είναι μια πόλη - κράτος. «Κανείς δεν μπορεί να την στριμώξει στη γωνία. Κανένα από τα κράτη στην Ευρώπη που φαίνονται ισχυρά δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία. Τώρα πλέον υπάρχει μια νέα Τουρκία», υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα γίνουμε μία από τις πρώτες 5 χώρες του ΝΑΤΟ. Πρέπει να γνωρίζουν ότι τώρα υπάρχει μια νέα Τουρκία. Μια Τουρκία που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην περιοχή της, αποτελεί μέρος σε παγκόσμια ζητήματα και απαιτεί ίσες σχέσεις με τους συμμάχους της. Κι οι σύμμαχοι θα το συνηθίσουν. Η Τουρκία έχει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και από αυτήν την άποψη είμαστε ισχυροί. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο βρίσκεται η Τουρκία είναι ισχυρό. Ένα ΝΑΤΟ στο οποίο δεν βρίσκεται η Τουρκία δεν είναι ισχυρό. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός εταίρος του ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ πρέπει να παραμείνει ισχυρό. Τί λέει ο Μακρόν; Μιλά για εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ. Πού είναι τώρα ο Μακρόν; Είναι μία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Τώρα, εάν ο επικεφαλής μιας χώρας που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ λέει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρό, τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να του ζητήσει λογαριασμό. Γνωρίζουμε επίσης με ποιον συνεργάζεται ο Μακρόν στη Λιβύη και τη Συρία».

Άνοιγμα στην Αίγυπτο

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως ο Ερντογάν έκανε νέο... άνοιγμα στην Αίγυπτο, λέγοντας πως «έχουμε ευρεία συνεργασία με την Αίγυπτο, από τη Λιβύη μέχρι την ανατολική Μεσόγειο και προωθούμε τις σχέσεις μας στη βάση του win win. Αυτό ισχύει και για τις χώρες του Κόλπου.

Η Αίγυπτος δεν είναι μία χώρα χθεσινή για εμάς. Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών μας και στη συνέχεια μεταξύ εκπροσώπων του υπουργείου Εξωτερικών συνεχίστηκαν και συνεχίζονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα της συνάντησης των υπουργών μας.

Δεν είναι σωστό να σταθμίζουμε με τον ίδιο τρόπο τη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας, τη σχέση Ελλάδας-Αιγύπτου και η σχέση Τουρκίας-Αιγύπτου. Επειδή η σχέση μας με τον αιγυπτιακό λαό δεν μοιάζει με τη σχέση του ελληνικού λαού και του αιγυπτιακού λαού. Η απάντηση που θα λαμβάνατε, αν διενεργούσατε δημοσκόπηση στην Αίγυπτο είναι προφανής. Η απάντηση που θα λάβετε είναι προφανής, εάν κάνετε το ίδιο πράγμα για τον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται να απαντήσω σε αυτό. Αυτό ο Έλληνας το εκλαμβάνει διαφορετικά, το ίδιο κι εμείς. Δεν ανησυχώ για αυτό. Επειδή γνωρίζω πολύ καλά τον αιγυπτιακό λαό, τους γνωρίζω πολύ καλά, τους αγαπώ. Οι πολιτισμικοί μας δεσμοί είναι πολύ ισχυροί, πολύ βαθιοί. Επομένως, είμαστε αποφασισμένοι να ξεκινήσουμε ξανά αυτήν τη διαδικασία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.