ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κομισιόν...υπενθυμίζει την προϋπόθεση κράτους δικαίου για το Ταμείο Ανάκαμψης

08:52 - 02 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η Κομισιόν...υπενθυμίζει την προϋπόθεση κράτους δικαίου για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η αντιπρόεδρος της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, δηλώνει πως η Κομισιόν δεν πρόκειται να κάνει... εκπτώσεις σε θέματα διαφάνειας για εκταμιεύσεις που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Κομισιόν σχεδιάζει έκδοση χρέους 80 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο και παράλληλα "τρέχει" όλες τις σχετικές διαδικασίες για να μην καθυστερήσουν οι πρώτες εκταμιεύσεις στα κράτη- μέλη. Ωστόσο, επισημαίνετα ότι αυτές δεν θα γίνουν άνευ όρων.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βέρα Γιούροβα, μίλησε για το θέμα αυτό στο Bloomberg, τονίζοντας πως η Κομισιόν είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει αυστηρά τη νέα προϋπόθεση του κράτους δικαίου για χρηματοδότηση.

Εάν διαπιστωθεί διαφθορά, αδύναμα δικαστήρια ή κακή επιβολή του νόμου να θέσουν τα χρήματα της ΕΕ σε κίνδυνο υπεξαίρεσης, τότε οι πληρωμές ενδέχεται να παγώσουν.

Η Γιούροβα τονίζει ακπομα ότι η Επιτροπή «δεν έχει καμία υποχρέωση» να περιμένει ένα δικαστήριο της ΕΕ να αποφασίσει εάν οι συμβάσεις που συνδέονται με τις εκταμιεύσεις είναι νόμιμες. Και εάν η απόφαση ληφθεί πολύ αργά, η Επιτροπή θα έχει ήδη ενεργοποιήσει τις δικές της διαδικασίες.

Οι αποδέκτες των παραπάνω δηλώσεων είναι λίγο- πολύ γνωστοί. Χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, που άλλωστε προσπάθησαν να μπλοκάρουν το Ταμείο Ανάκαμψης για να αποφύγουν τέτοιους ελέγχους.

Ωστόσο, όλες οι χώρες πρέπει να είναι προσεκτικές για να μη βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:15 - 02 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.